Fiatalok sokasága bérmálkozott a zsúfolásig megtelt Pécsi Székesegyházban

2019. június 10. hétfő 13:22

Fiatalok sokasága bérmálkozott a zsúfolásig megtelt Pécsi Székesegyházban

Pünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén június 9-én ünnepelt egyházunk. A Pécsi Székesegyházban ez az ünnep a bérmálás szentségének kiszolgáltatásával társult, 129 fiatal részesült e szentségben. 

 

 

A bérmálás egyesülés a Szentlélekkel. A nagykorúság szentségeként is nevezik, mivel az egyház tanítása szerint ennek felvételével válik nagykorú kereszténnyé a fiatal. A zsúfolásig telt székesegyházban az ünnepi szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök és Kajtár Edvárd székesegyházi plébános celebrálta.

 

A megyéspüspök homíliájában az esemény jelentőségét fejtette ki, hiszen a fiatalok egy hosszú felkészülési időszaknak a végén, Kajtár Edvárd plébános atya szavai szerint tudatosan vannak jelen a pünkösdvasárnapi szentmisén, hogy a bérmálás szentségében részesüljenek.

„A húsvéti időnek a végére értünk, ahol a húsvét örömét és a húsvétban kapott krisztusi identitást akartuk felismerni. Azt, hogy kik vagyunk valójában, mit jelent az, hogy keresztények vagyunk és mit jelent keresztény módon élni. Az evangélium ígérete szerint az Atya elküldi a Lelket, hogy a Jézustól tanultakban segítsen fejlődni." - mondta Udvardy György megyéspüspök, majd kiemelte, hogy a Lélek segít a tudásban, a bizonyosságban.

„Ha szerettek engem megtartjátok parancsaimat, ha nem tartjátok meg, akkor nem szerettek engem." - emlékeztetett Jézus szavaira. „Jézus ezzel azt akarja, hogy mindig boldogok legyünk. Mert boldogság az, ha ismerjük Krisztust, ismerjük általa az Atyát, és boldogság az, ha tudjuk, hogyan kell boldogan élni. És ezt Jézustól tanultuk." A Szentlélek olyan ajándékokat ad, amire az adott embernek szüksége van, és amivel jó döntéseket tud hozni. Ismeri az ember múltját, jelenét és jövőjét. A főpásztor hangsúlyozta: a Szentlélek megadja azt az ajándékot, amivel Krisztust tudjuk követni.

A szentlecke tanítása szerint a más erővel, törvénnyel való partnerség, egyezkedés, kompromisszum nem vezet életre. „Mindaz, aki nem Lélek szerint él, aki nem Krisztus szerint él, az nem juthat az életre. Bármennyire is vágyik utána."

A püspök úr bátorította a fiatalokat: „Isten Szentlelke, az erősség, a bátorság, a józanság, a jó védelmének, a bölcsességnek, a tudománynak a Lelke pedig megerősít téged abban, hogy életed bármely szakaszában föl tudd ismerni, hogy mi Jézus tanítása, mi Jézus parancsa. (...) Megkaptad a Szentlelket, most az lesz a feladatod, hogy engedd szabadon, örömmel, békességgel, bátorsággal, a téged átalakító erővel élni a saját életedben."

Jézus kér, de nem várja el, viszont mindet odaad annak, aki szereti Őt és megtartja a parancsait. A püspök arra emlékeztetett, hogy Isten mindent odaadott az Ő Fiában, az Ő Lelkében és Lelkének ajándékai által.

A homíliát követően Udvardy György pécsi megyéspüspök meghallgatta a hívekkel együtt a bérmálkozó fiatalok tanúságtételét, hitvallását, amelyet a Szentlélek eljöveteléért mondott ima követett. Végül a főpásztor mind a 129 fiatalnak kiszolgáltatta a bérmálás szentséget.

A bérmálkozó fiatalok a szentmise végén megköszönték a szentség kiszolgáltatását. Arra kérték főpásztorukat, hogy ezt követően is imádkozzon életükért.

Forrás: Pécsi Egyházmegye