Fémdobozok után kutatnak a hajléktalanok a kukákban – Ennyi pénzt kapnak a visszaváltásért

2021. október 16. szombat 10:22

Fémdobozok után kutatnak a hajléktalanok a kukákban – Ennyi pénzt kapnak a visszaváltásért

Szinte minden városban, a városok minden pontján, de különösen a lakótelepeken rendszeresen feltűnnek a köztéri hulladékedényekben turkáló emberek. Az egyik legnagyobb kincsnek a fém italosdobozok (úgynevezett aludobozok) számítanak, ezekért a visszaváltópontokon pár forintot fizetnek. Havonta körülbelül tízezer forint bevételre tesznek szert az ezzel foglalkozó hajléktalanok.


Főleg visszaváltható üvegeket és aludobozokat keresett a kertvárosi hulladékedényekben egy férfi, aki - szűkszavúan - annyit közölt munkatársunkkal, hogy gyakorlatilag minden nap járja a várost, és bőven talál értékesíthető tárgyakat a kukákban.

Ugyan az alumíniumból készült italos dobozokat már évek óta vissza lehet váltani Pécs több helyszínén is, az emberek túlnyomó része inkább egyszerűen kidobja ezeket - jobb esetben a szelektív gyűjtőkbe. A hulladék darabjáért kapható néhány forint nem mozgatja meg azok fantáziáját, akiknek a háztartása hetente pár üres aludobozt „termel".

Végtelenszer újrahasznosítható

Az alumínium az egyik legértékesebb alapanyag, ugyanis végtelenszer újrahasznosítható, és a minősége sem romlik a folyamat során. Jó motiváció lehet a szelektív gyűjtéshez, ha arra gondolunk, hogy egy aludoboz újrafeldolgozásával körülbelül annyi energiát spórolunk meg, amellyel egy televízió nagyjából három órán keresztül működtethető.

A hulladék jelentős hányada azonban mégis eljut a visszaváltó automatákba, a nehéz helyzetben lévők közül viszonylag sokan tesznek szert némi bevételre a kukázásból. Egy-egy gyűjtés során akár több száz aludobozt is össze tudnak szedni.

- Az utcán élő hajléktalanok esetében gyakori, hogy a hulladékgyűjtőkben keresnek értékeket. Ezek közé tartoznak többek között az üvegek és az italos fémdobozok, amelyeket vissza lehet váltani - nyilatkozta lapunknak korábban Fonyó József, a Támasz Alapítvány Pécs intézményvezetője.

Hozzátette, a Dugonics utcai nappali centrumban üzemelő visszaváltó automata darabonként három forintot fizet az aludobozokért. A szakember elmondta, a tapasztalatok szerint a gyűjtésből havonta átlagosan nagyjából 10 ezer forintot tudnak összeszedni az ezzel foglalkozó hajléktalan emberek.

Palotás Péter