Felpörgött az EXPO Center, bőven százezer felett lesz a vendégek száma idén

2019. október 11. péntek 10:58

Felpörgött az EXPO Center, bőven százezer felett lesz a vendégek száma idén

Tévhit, hogy az EXPO Center kihasználatlanul árválkodna. Épp ennek ellenkezője igaz: már az esztendő első felében lefoglalták az összes hétvégi napot a programszervezők, és az irodaházban lévő helyiségek is egytől egyig bérlőre találtak. Tavalyhoz képest 2019-ben hatvan százalékkal emelkedett a vendégek száma, amely így bőven meghaladja majd a százezer főt.


A szocialista városvezetés idején botrányok közepette - hitelből - felhúzott EXPO Center a mostani üzemeltetők és a tulajdonos önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően manapság népszerű rendezvényközpontként működik. Hosszú út vezetett idáig, hiszen emlékezhetünk, az épület tervezését alaposan elszúrták, a ponyva például nem tartja megfelelően a hőt, a padlófűtés rendszere pedig a nagyjából húsz centiméteres betonréteg miatt aligha nevezhető hatékonynak.

Az MSZP regnálása alatt hiába öltek milliárdokat a létesítménybe, végül bezárták azt, és csak a jobboldali városvezetés nyitotta ki újra. Az épületet új pályára állították, és egyre több rendezvénynek ad otthon a létesítmény.

- Sokan azt hiszik - alaptalanul - hogy az EXPO Center alacsony kihasználtsággal működik - kezdte Erdős Réka, a komplexumot működtető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. sajtófelelőse. - Évek óta dinamikus fejlődést érünk el, amely például abban mutatkozik meg, hogy idén már az első félév végén nem volt szabad időpontunk az esztendő hátralévő hétvégéire - tette hozzá.

Jobb lesz a hangszigetelés

Az elmúlt időszakban számos koncertnek, bulinak is helyet adott az EXPO, ezt pedig nemcsak a vendégek, hanem gyakorlatilag a fél város hallhatta. A Pécsi Vagyonhasznosítónál kérdésünkre elmondták, azt tervezik, hogy a közeljövőben lecserélik a Zsolnay terem ponyváját, így javítanák a hő- és hangszigetelést. A munkával kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések.

A mostani esztendőben csaknem 80 ezer vendéget fogadtak az EXPO-ban, a várakozások szerint év végére ez a szám bőven átlépi majd a 100 ezret. A növekedés a rendezvények számában is folyamatos. Tavalyhoz képest kiugróan magas, 60 százalékos emelkedést regisztráltak, 2019-ben nagyjából száz programnak szolgál otthonául a létesítmény.

Az épület irodaháza teljes kihasználtsággal működik, akárcsak az épület más részei. Egyedül a Zsolnay teremmel vannak gondok, a hatalmas tér ugyanis költségesen fűthető, így nehezen kiadható.

Az épületben számos kiállítást és konferenciát tartottak már, szerveztek ide vallási találkozót, céges csapatépítőt és autós összejövetelt, valamint kihagyhatatlan a felsorolásból a népszerű városi gyereknap. Sportolóknak is ideális a helyszín, itt készülnek például a ritmikus gimnasztikázók, illetve több küzdősport versenyzői. Az EXPO Centerben működik továbbá a PTE Egészségtudományi Kar kihelyezett képzése, illetve autósiskolák is tartanak oktatást a parkolóban.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)