Felemelik a hangjukat: a kínzások ellen és a felelős állattartásért vonulnak Pécsett

2016. március 21. hétfő 15:21

Felemelik a hangjukat: a kínzások ellen és a felelős állattartásért vonulnak Pécsett

Kutyások és kutyátlanok közösen vonulnak fel a pécsi belvárosban április 2-án, szombaton. A céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kulturált állattartásra, illetve felemeljék szavukat a sajnos egyre gyakrabban előforduló állatkínzások ellen.

Immár ötödik alkalommal tartják meg idén felvonulásukat a pécsi állatbarátok. A menet április 2-án, szombaton a Lánc utcai rendelőintézet elől indul, a végállomás pedig a Barbakán lesz.

- 2012-ben tartottuk az első felvonulást, amikor hasonlóan nagy volt a felháborodás a napvilágra került állatkínzásos esetek miatt, mint napjainkban. Akkor Budapesten tartottak volna egy tüntetést, ami végül elmaradt. Ekkor döntöttem el, hogy demonstrációt szervezek Pécsre - emlékezett vissza Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület (KATKE) elnöke.

Gyertyagyújtással emlékeznek

A felvonulás tíz órakor indul a Lánc utcai rendelőintézet elől, az esemény várhatóan délután egy óráig tart majd. A szervezők elmondták, a demonstráció zárásaként a Barbakán Kertben gyertyagyújtással emlékeznek a megkínzott, elpusztult állatokra.

Az első ilyen rendezvény sikeresen létre is jött, azóta pedig minden évben megismétlik.

- A figyelemfelhívás a célunk, sajnos még mindig sokan vannak, akikhez szólnunk kell a kulturált állattartás érdekében, illetve a kínzások ellen - tudtuk meg.

Egy felvonulás nem lenne igazi táblák és ilyen-olyan transzparensek nélkül. Nincs ez másként a pécsi civilek esetében sem. Várhatóan - akárcsak a korábbi rendezvényeken -, most is előkerülnek a „Neveld a gyerekeket az állatok szeretetére!", a „Tégy az állatkínzás ellen", valamint a „Szedd össze a kutyagumit!" kiírások.

A szervezők egyébként nem csak az állattartók megjelenésére számítanak, hiszen az is cél, hogy a „kutyások és a kutyátlanok tábora" végre megtalálja a közös hangot. A rendezvényre várhatóan Siklósról, Kaposvárról, Dombóvárról, sőt, még Budapestről is érkeznek felvonulók.


Képünk egy korábbi felvonuláson készült. 

Palotás P. - Fotó: KATKE