Fákat döntött ki, tetőket bontott meg Baranyában a viharos erejű szél

2019. február 13. szerda 13:58

Fákat döntött ki, tetőket bontott meg Baranyában a viharos erejű szél

Kedden a viharos erejű szél miatt több esetben is vonultak a megye tűzoltói műszaki mentést igénylő káreseményekhez. 

 

Vajszló és Páprád között egy hozzávetőlegesen húszméter magas fa az arra haladó személygépkocsira illetve az úttestre dőlt, teljes útzárat képezve.

A gépjárműben három személy utazott, sérülést nem szenvedtek. A sellyei hivatásos tűzoltók - sugárfedezet mellett - motorfűrész segítségével a fát eltávolították és a sérült gépjárművet biztonságos helyre helyezték. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

Mohácson egy háromemeletes épület tetejét a viharos szél megbontotta, egy húsz négyzetméteres bádogot feltépett.

A mohácsi hivatásos tűzoltók mentőkötél segítségével egy szobai tetőablakon át a tetőre kimásztak és a kilógó léceket, deszkákat. cserepeket eltávolították. A viharos szél miatt a feltépett bádoglemezt nem tudták levágni, visszahúzatni, vagy rögzíteni, mert a magasból mentő járművet nem lehetett telepíteni.

Figyelemmel arra, hogy a sérült tetőelem eltávolítása csak szélcsendben valósítható meg, ezért a tűzoltók a tető által veszélyeztetett területet kordonnal lezárták a gyalogos- és jármű forgalom elől.

Páprád közelében egy nyárfa ága kettétört és az út felett lógott, veszélyeztetve az arra haladó forgalmat.

A sellyei hivatásos tűzoltók a műszaki mentés idejére a teljes útpályát lezárták, és tűzoltó emelő jármű közreműködésével, motoros láncfűrésszel a sérült faágat eltávolították. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Nagyvátyon a református templom tetejéről letörött a tartó szerkezet és drótkötélen lógott. A szigetvári hivatásos tűzoltók a veszélyeztetett területet kordonszalaggal elkerítették.

Drávaszabolcson egy tíz méteres fenyőfa kidőlt, ami a járdát, és a közút egy részét eltorlaszolta. A siklósi hivatásos tűzoltók a fát eltávolították, a forgalmi akadályt megszüntették.

Forrás: Katasztrófavédelem