Ezzel várd a Jézuskát!

2007. december 15. szombat 20:54

Ezzel várd a Jézuskát!
A keresztények egyik legnagyobb vallási ünnepe közeleg. A jeles napok asztalának finom falatjaival szándékosan nem az ünnep hetében jelentkezünk, mert ha bárki kedvet kapna az általunk ajánlott ínyencségek elkészítéséhez, akkor jobb a nyugodt, megfontolt bevásárlás. Mindenesetre a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet egyik tagjának, Juhász Andrásnak konyhájában úgynevezett „próbafőzést" tartottunk, megelőzve a jeles, várva-várt pillanatokat.

Sütőtökkrém:

A sütőtököt sütőben megsütjük, majd kihűtjük. A húsát egy tálba kikaparjuk, 1 vajjal, sóval, borssal és apróra vágott póréhagymával összekeverjük vagy turmixoljuk. Rozskenyérre, pirítósra kenjük, szezámmaggal megszórjuk.

Fokhagymás márványsajtkrém:

10 dkg márványsajtot összekeverünk 5 dkg vajjal, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával. Pirítósra, friss rozskenyérre kenve isteni finom!

Karácsonyi borleves:

Ahogy mi csináltuk (10 fő):

Másfél liter fehérbort másfél liter vízzel elegyítve, szegfűszeggel, fahéjjal felforralunk. Közben 15 tojás sárgáját 15 lapos evőkanál cukorral habosra keverünk majd 3-4 evőkanál liszttel simára keverjük, és fokozatosan hozzászűrjük a fűszeres bort. Felforraljuk, forrón tálaljuk.

Dorozsmai molnárponty:

Ahogy mi csináltuk (10 fő):

Húsz szelet pontyot besózunk, fél óráig pihentetünk, majd lisztben megforgatjuk. Forró olajban mindkét oldalát két percig sütjük, majd félretesszük. Olvasztott szalonnakockán lehetőleg minél több fajta paprikából (kb. 2 kg) lecsót készítünk (paradicsom 1 kg, hagyma 4-5 nagy fej), és félrehúzzuk. Olajon, hagymával megpárolunk 1,5 kg gombát (lehetőség szerint minél több fajtát), fűszerként sót és borsot használunk.

Sós, enyhén olajos vízben kifőzünk 2 kg csuszatésztát, amit a lecsóval, és a gombával összekeverve a tepsi(k) aljára teszünk. Erre fektetjük az elősütött pontyszeleteket. Hozzávetőleg 40 percig sütőben (200 Celsius fokon) sütjük. Tálaláskor igény szerint friss tejfölt adunk hozzá.

Egy másik recept a netről:

Hozzávalók: 1,6 kg ponty szeletelve, 25 dkg füstölt szalonna, 20 dkg zsír, fél kg gomba, 10 dkg hagyma, fél kg csuszatészta, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 3 pohár tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, paprika, 1 paradicsom, 1 paprika, hallé.

A pontyszeleteket sózzuk, megtűzdeljük szalonnával, zsemlemorzsába forgatjuk és félretesszük. Egy lábasban vajat hevítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, aranysárgára pirítjuk, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük 1 deci hallével, sózzuk és besűrítjük. Hozzáadjuk a felkockázott gombát, paprikát és paradicsomot. Megtejfölözzük, majd félretesszük.

Megfőzzük a házi csuszatésztát, lehűtjük, megöntözzük kevés zsírral, majd egy tűzálló tálba (pl. római tál) tesszük. Kevés zsírban ropogósra sütjük a halszeleteket és a csuszás tálra tesszük őket. Ráöntjük a mártást és sütőben 15 percig sütjük.


NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT: KLIKK IDE!

Krémes süti Steca módra:

Hozzávalók (tészta):
6 tojás sárgája, 20 dkg kristálycukor, 8 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A tojások sárgáját a 20 dkg kristálycukorral habosra keverjük. 8 evőkanál vizet, 20 dkg lisztet és 1 sütőport adunk hozzá. A masszát kétfelé vesszük, az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. Egy normál méretű tepsi hátulját megzsírozunk és lisztezünk, és két lapot (egy simát és egy kakaósat) sütünk belőle.

Hozzávalók (krém):
3 csomag vanília pudingpor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 cs. (nagy) zselatin, 4 tojás sárgája, 15 evőkanál cukor, 3 kanál liszt , ezeket fél liter tejjel összekeverjük.

Elkészítés:
1 liter tejet felforralunk, beleöntjük a keveréket és sűrűsödésig keverjük. Ha langyosodik, belekeverünk 1 margarint, és a kihűlt, hosszában elfelezett egyik piskóta lapot ezzel megkenjük. Majd rátesszük a másik színű piskótalapot, és krémezzük. Ezt folytatjuk négy rétegig. A tetejére krém kerül, majd a csokimáz:

Csokimáz: 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 kanál tej, 5 dkg vaj. Finoman rácsorgatjuk, nem kell elkenni! Tálaláskor tejszínhabbal, csokiöntettel, citromfűlevéllel díszítjük.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet