Év végére lehet otthona a Pécsi Horvát Színháznak, csak el ne felejtse őket a publikum

2015. április 25. szombat 10:15

Év végére lehet otthona a Pécsi Horvát Színháznak, csak el ne felejtse őket a publikum

Eredetileg tavaly októberben kellett volna befejezni a Pécsi Horvát Színház felújítását, de még jelenleg is állnak a munkálatok. A teátrumot vezető Vidákovics Szláven abban reménykedik, hogy az idei esztendő végére birtokba vehetik az épületet és abban is, hogy ennyi idő alatt nem esik ki a köztudatból a neves nemzetiségi műhely.

- Az előző évad műsorának kialakításakor azzal számoltunk, hogy 2014 októberétől már a felújított színházi épületben folytathatjuk a munkát. Elég nehéz helyzetbe kerültünk az elhúzódó kivitelezés miatt. Mivel a teátrum jelenleg is építési terület, így az egész évadot át kellett szerveznünk - mondta Vidákovics Szláven.

Hozzátette, bizonyos bemutatókat el kellett halasztaniuk, míg más új produkciók elmaradtak, mivel a színészeknek nincs hol próbálniuk, illetve nincs hol bemutatni azokat. Szerencsére ez azonban nem mindegyikre igaz, ugyanis Agatha Christie Egérfogó című darabjának bemutató előadását a május 8-án a Pécsi Nemzeti Színházban láthatja a publikum.

Október, december, ki tudja...

Mint megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériumának több mint 550 milliós támogatásának köszönhetően nyílt lehetőség a színház épületének bővítésére és felújítására. A munkálatokat eredetileg 2014 októberében kellett volna befejezni, de a kivitelező a csapadékos időjárás okozta csúszások miatt haladékot kért. Ezzel az átadás véghatárideje tavaly december végére módosult. Mivel addig sem sikerült befejezni a felújítást, a város az év elején szerződést bontott a kivitelezővel. Információink szerint az önkormányzat jelenleg is keresi az új építtetőt.

Kérdésünkre, hogy mikor költözhet vissza a színészgárda az Anna utcába, Vidákovics Szláven a következő választ adta:

- Reményeim szerint még ebben az évben át tudjuk venni az épületet. Sajnos az idei POSzT-on sem lesz helyszín az Anna udvar, ahogy a Pécsi Nyári Színház hagyományosan ott rendezett kisebb koncertjei és kamara-előadásai is vagy elmaradnak, vagy új helyszínt kell keresni számukra.

A direktor megjegyezte, bízik benne, hogy mielőbb elhárulnak a nehézségek és meglesz az új kivitelező. Vidákovics szerint az amúgy is szűkös, 70 milliós éves keretből gazdálkodó színháznak eddig négy-ötmillió forintos többletterhet jelentett a kialakult helyzet. Emellett az igazgató további - a társulat létét veszélyeztető - következményekről is beszélt:

- Ha a színház egy évre kiesik a pécsi kulturális vérkeringésből, az még elfogadható. Ha viszont ennél tovább húzódik az építkezés, akkor az emberek lassan elfelejtik, lemondanak róla, mondván ott még mindig nem történik semmi

Még vár a támogatásokra a szabadtéri

A horvát teátrum által rendezett Pécsi Nyári Színház programjai már összeálltak, ezekről azonban Vidákovics addig nem kívánt nyilatkozni, míg meg nem érkeznek a program támogatási pénzei. Elmondta, a Nemzeti Kulturális Alap és a pécsi önkormányzat is segíti a szabadtéri játékokat. Tavaly a szokatlanul esős időjárás ellenére is sikerült megtartani minden előadást, ráadásul 20 milliós rekordösszegű jegybevétellel zárták a programot.

Ugyan ez sajnos igaz az Anna utcára, de a színészgárda igen sokat vendégszerepel hazánk horvátok lakta városaiban, falvaiban. Havonta hat-nyolc ilyen produkciót vállalnak. Ezen kívül gyakori vendégek Horvátországban és Boszniában is. Március végén egy Zágrábban rendezett nemzetközi fesztiválon „A Jó, a Rossz és a (Csúf) Colos" című táncbohózattal elnyerték a zsűri különdíját.

A Pécsi Újság.hu megkereste Egry Dórát, a Pécsi Városfejlesztési NKft. fejlesztési igazgatóját, akitől a kivitelezés várható fejleményei felől szerettünk volna érdeklődni, de ő a városháza sajtóosztályához irányította munkatársunkat. Amint megérkeznek a válaszok kérdéseinkre, azonnal közöljük azokat.

Balikó Gergő - Fotó: Kálmándy Ferenc