Érdektelenség és törvénysértés: több társasháznak nincs elfogadott pénzügyi beszámolója

2019. június 17. hétfő 13:49

Érdektelenség és törvénysértés: több társasháznak nincs elfogadott pénzügyi beszámolója

A jogszabályi előírás értelmében minden év május 31-ig kell elfogadni a társasházak előző esztendőről szóló pénzügyi beszámolóját. Pécsett több olyan lakóközösség is van, ahol ez - törvénysértő módon - elmaradt. A szakember szerint komoly probléma, hogy a nagyobb épületekben a többség nem jár el a közgyűlésekre. 


Pécsett körülbelül 40 ezer társasházi, valamint szövetkezeti lakás található, amelyek hatalmas vagyon felett rendelkeznek, ám a tapasztalatok szerint sokan nem érzik ennek súlyát. Ezt támasztja alá, hogy a közösségek egy részénél problémák adódtak a pénzügyi beszámolóval, amelynek elfogadási határideje május 31-e volt.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének (LAKTÁSZ) Baranya megyei elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, információik szerint több pécsi lakóközösségnek sincs elfogadott pénzügy beszámolója. Mint megtudtuk, a házak egy részében nem hívták össze a közgyűlést, ahol szavazhattak volna a dokumentumról.

A szövetséghez olyan panasz is eljutott, amely arról szól, hogy bár a közösség tagjai döntést hoztak, az egyik lakó szerint ezt szabálytalanul tették. Úgy tudjuk, az egyik épület pedig immár évek óta nem rendelkezik elfogadott pénzügyi beszámolóval.

Munkatársunk több közös képviselőtől is úgy értesült, hogy általában rendkívül alacsony a részvételi arány az egyes közgyűléseken. Ezeket a tapasztalatokat Nagy Emil is megerősítette: a szakember szerint elsősorban a nagyobb társasházi lakások esetében jellemző az érdektelenség.

Amennyiben egy közgyűlés nem határozatképes, akár azonnal összehívhatnak egy újabbat, amely már a megjelentek létszámától függetlenül hozhat döntéseket, ez pedig jelentős konfliktusok forrása lehet.

A LAKTÁSZ-nál arról tájékoztattak, törvénysértés esetén a jegyzőnél lehet bejelentést tenni, a jövő évben életbe lépő törvénymódosítás pedig tisztább viszonyokat teremthet.



Képünk
illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)