Élőben ad közvetítést a közmédia a busójárásról

2024. február 09. péntek 18:00

Élőben ad közvetítést a közmédia a busójárásról

Február 11-én, farsangvasárnap Mohácsra látogat az M5 kulturális csatorna. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeként jegyzett busójárás az év legmeghatározóbb eseménye a téli hónapokban. A csatorna 16 órakor kezdődő, több mint másfél órás élő közvetítésében.


Az M5 és a Kossuth Rádió idén is élőben jelentkezik a tavaszváró esemény forgatagából.

A televíziós közvetítésben Jámbor Flóra műsorvezetésével és Hamar Donát tudósításával nyerhetnek betekintést a népszokás legizgalmasabb pillanataiba, találkozhatnak a hagyományok őrzőivel, és megismerhetik a busójárás jelentőségét.

A nézők találkozhatnak a fiatalabb generáció tagjaival is, a fiatal busók már aktívan részt vesznek a hagyomány ápolásában, akik a maszkfaragó mesterek segítségével készülnek arra, hogy megmutassák jelmezeiket. A téltemető eseményen nem marad el a híres sokác bab főzése sem.

A Kossuth Rádió Országjáró című műsora is Mohácsról jelentkezik, már szombaton, élőben 10 órakor.

Elmesélik a mohácsi bocskorvarrás fortélyait, ott lesznek a busó lakodalomban,ahol a sokác lány és busó fiú kimondja a boldogító igent. A szellemi világörökség részét képező mohácsi busójárás kulisszatitkairól az Országjáró Szombat Délelőtt és Szombat Délután című műsorok tudósítanak.

Az M5 műsorán szakértők osztják meg tapasztalataikat és élményeiket a busójárásról:

etnográfusok, néprajzkutatók, zenészek és táncosok segítségével kerülhetnek még közelebb a nézők a hagyományhoz.

 

Busójárás élőben az M5 kulturális csatorna műsorán vasárnap 16:00-17:40 között.

Forrás: hirado.hu