Elmaradt a bocsánatkérés: Péterffyék nem ismerték el, hogy több milliárdos plusz volt a kasszában

2020. július 15. szerda 14:51

Elmaradt a bocsánatkérés: Péterffyék nem ismerték el, hogy több milliárdos plusz volt a kasszában

A város tavalyi évi gazdálkodásáról szóló zárszámadásról és az idei költségvetés módosításáról is döntöttek a városatyák a szerdai rendkívüli képviselő-testületi ülésen, számolt be róla a bama.hu.

 

 

Az ülés kezdete előtt Fogarasi Gábor (MP-Jobbik) emlékezett meg röviden a pár nappal ezelőtt elhunyt Tass Olgáról, a Pécsen született olimpiai bajnok tornászról, akire egyperces néma főhajtással emlékeztek meg.
Hirdetés

A zárt ülést követően - amelyen a városi kitüntetések odaítéléséről döntöttek - már rögtön az első napirendi pont alkalmat adott a képviselőknek a (szokásos) szócsata megvívására. Bár Csizmadia Péter, a Fidesz-frakció vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy véget ér a város kasszájában lévő milliárdok meglétéről vagy hiányáról szóló, hosszú ideje kialakult vita, ebbéli bizakodása elég hamar elillant. Péterffy Attila polgármester a város tavalyi évről szóló gazdálkodását összegző rendeletről szóló beszédében hangsúlyozta, a felkért könyvvizsgálók megállapították, hogy a 2019. szeptember 30-i állapot szerint fennálló 4,8 milliárd forintnyi működési hiányt az önkormányzat jelen előterjesztés szerint 2 milliárd forintra mérsékelte, amit az önként vállalt feladatok egy részének elhagyásával és néhány beruházás műszaki tartalmának csökkentésével értek el.

Csizmadia Péter szerint ugyanakkor nemhogy mínuszban, hanem 3,7 milliárdos plusszal zárult a tavalyi év. A regnáló baloldali városvezetés és a Fidesz képviselői szemmel láthatóan más perspektívából értelmezi az elmúlt esztendőt. Csizmadia szerint Péterffyéknek köszönetet kellene mondania és bocsánatot kellene kérnie Páva Zsolttól az eredményes gazdálkodásért, a polgármester azonban elég csúnyán leszólta - kétszer is - az ellenzéki politikust, megköszönve a felelőtlen fideszes gazdálkodást...

Kővári János (ÖPE) is csatlakozott Csizmadia Péterhez, bár előbb komolyságra szólította fel képviselőtársait, mondván, ne piaci pletykák szintjén vitatkozzanak. Szerinte is benne van a mostani zárszámadásban a plusz 3,7 milliárdos működési plusz, véleménye szerint hanyagolni kellene végre a múltra vonatkozó baloldali hisztériakeltést. A balliberális többség természetesen elfogadta a határozati javaslatot.

A második napirendi pont az idei évre vonatkozó költségvetés módosításáról szólt. A koronavírus-járvány természetesen átírta a büdzsé márciusban elfogadott tervezetét. Péterffy Attila szerint az önkormányzat a koronavírus-járvány következtében előállt gazdasági visszaesés Pécsen tapasztalható negatív következményeit igyekszik orvosolni. A jelenlegi számítások szerint idén és a következő évben is két-két milliárd forint bevételkieséssel számolnak. Az őszi adóbevételek fizetésével kapcsolatban közel 18-20 százalékos csökkenést prognosztizálnak az iparűzési adó tekintetében. Ez azt jelenti, hogy e területen előzetesen 9,5 milliárd forint bevétellel kalkuláltak, amit a járvány miatt kétmilliárd forinttal szükséges csökkenteni.

A bevételkiesés több önkormányzati céget is érinti, esetükben is kétmilliárd forintos hiánnyal terveznek, ami leginkább a Tüke Buszt, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t, a Pécsi Állatkertet, valamint a kulturális és sportcégek mindegyikét érinti. Ennek ellenére az állatkert munkatársai minimális béremelésre számíthatnak.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint három tényező jelent érdemi kockázatot: a turizmus, a vendéglátás és a tömegközlekedés valóban jelentős veszteségeket szenvedett el a járvány miatt. A Tüke Busznál is húszszázalékos bevételkiesés tapasztalható, ugyanakkor az eredeti 60 milliós támogatás tartható, a reptér esetében ugyanakkor mindenképpen költségvetési kiegészítés kell majd.

Nem várt feszült vitát gerjesztett a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetői posztjára kiírandó pályázat. Szeptemberben lejár Rózsa Zoltán megbízatása, az új vezetőnek megfelelő gazdasági tapasztalattal és végzettséggel rendelkeznie, és az sem baj, ha ért a kultúrához is.

Barkóczi Csaba (Fidesz) szerint a Zsolnay Kulturális Negyedet bulinegyeddé akarja silányítani a városvezetés, emellett az iránt érdeklődött, hogy milyen nagy volumenű rendezvényt kívánnak lebonyolítani annak fényében, hogy még nem született megállapodás az üzemeltetés nagy részét végző Emmi-vel. Péterffy szerint közel a megállapodás az állami támogatás megkötéséről, így elhárulhat az akadály a negyed további működtetése elől.

Az ismét személyeskedésbe torkolló vitát - ki, mikor mit csinált az elmúlt években a Zsolnay-negyed kapcsán - a polgármester igyekezett lezárni, bár ő sem mellőzte cinikus megjegyzéseit.

 

EQM