Elkaszált a mohácsi bíróság két szerb embercsempészt

2018. április 25. szerda 10:10

Elkaszált a mohácsi bíróság két szerb embercsempészt

A Mohácsi Járásbíróság április 24-én kihirdetett ítéletével a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért mindkét vádlottat 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.  

A szabadságvesztés tartamába a bíróság beszámította a vádlottak által előzetes fogvatartásban töltött időt is. A vádlottak a börtönbüntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

A vádlott férfiak mindketten szerb állampolgárok. 2017. szeptember 24-e előtt Szerbiában megállapodtak abban, hogy idegen személyeknek az osztrák államhatár, jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez nyújtanak segítséget úgy, hogy őket gépkocsival Magyarország területéről Ausztriába szállítják. A másodrendű vádlott az elsőrendű vádlottnak ezért 500 Eurót ígért.

2017. szeptember 24-én az éjjeli órákban az elsőrendű vádlott, a másodrendű vádlott által rendelkezésére bocsátott személygépkocsival a magyar-horvát határhoz közeli Lippó térségében 7 fő, magát pakisztáni illetve bangladesinek valló személyt vett fel a gépkocsiba és követni kezdte a másodrendű vádlott által vezetett osztrák rendszámú gépkocsit, aki a helyes haladási irányt mutatta a másodrendű vádlottnak. A két gépkocsit Majs és Sátorhely települések irányába történt haladása során a rendőrség ellenőrzés alá kívánta vonni, azonban a vádlottak menekülni kezdtek, de végül a nyomozó hatóság a két település közötti útszakaszon elfogta őket.

Az ügyész mindkét vádlott terhére hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, míg a vádlottak és védőik enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.

Az ügyész indítványára a bíróság a vádlottak előzetes letartóztatását a másodfokú bíróság határozatának meghozataláig, illetve nem a jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta. Ezt a bírósági határozatot az I.r. vádlott és védője - a vádlott szabadlábra helyezése érdekében - megfellebbezte.

Forrás: Pécsi Törvényszék