Elítélték a komlói orvvadászt, s még egy vagyont is kell fizetnie

2019. október 01. kedd 14:15

Elítélték a komlói orvvadászt, s még egy vagyont is kell fizetnie

A Komló Járásbíróság a 2019. szeptember 30. napján megtartott előkészítő ülésen egy férfit lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, 3 rendbeli lopás bűntettében - melyből 2 rendbelit folytatólagosan, továbbá 2 rendbelit társtettesként követett el -, 3 rendbeli orvvadászat bűntettében - melyből 2 rendbelit folytatólagosan, továbbá 2 rendbelit társtettesként követett el -, és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a vádlottat, mint visszaesőt - halmazati büntetésül - 3 év 6 hónap fegyházra, mellékbüntetésként 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Elrendelte továbbá a Fővárosi Törvényszék 2014. december 1. napján jogerőre emelkedett végzésével kiszabott 11 hónap börtön végrehajtását. 

 

 

A bíróság elkobozta az eljárás során lefoglalt trófeákat, agancsokat, szerszámokat, lőfegyvert, lőszereket. Összesen 7.550.000 forint megfizetésére kötelezte a vádlottat a három sértett vadásztársaságnak polgári jogi igény jogcímén.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi rendszeres haszonszerzésre törekedve az alábbi bűncselekményeket követte el egyedül, illetve ismeretlen társával:

A vádlott 14 éve tartott engedély nélkül egy - lámpával és távcsővel felszerelt - puskát és 32 db töltényt egy magyarhertelendi ingatlanban.

A vádlott 2017. július vége és 2017. november 3. napja közötti - közelebbről meg nem határozható - időben, személygépkocsival megjelent az M. Zrt., az M. A. és a H. V. vadásztársaságokhoz tartozó vadászterületeken, majd ott vadászatra való jogosultság nélkül különböző állatokat - gímszarvas teheneket borjaikkal együtt, gímszarvas bikákat, dámszarvas bikát, őzeket, vaddisznó malacokat - lőtt le, és azokat jogtalanul eltulajdonította. Az elejtett állatokat feldolgozta, a húsukat eladta, illetve elfogyasztotta, az agancsokat hazavitte magával. Az elejtett állatok vadgazdálkodási értéke összesen 7.550.000 forint.

A vádlott 2017. október 28. napjáról 2017. október 29. napjára virradóan Komlón kábítószert fogyasztott, illetve szerzett meg és tartott magánál.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése végett fellebbezést jelentettek be, így a bíróság határozata nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék