Életfogytiglanra ítélte a bíróság a szigetvári késelőt

2023. május 31. szerda 09:03

Életfogytiglanra ítélte a bíróság a szigetvári késelőt

A Pécsi Törvényszék kedden a vádlott férfit emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámítani rendelte a vádlott által előzetes fogva tartásban eltöltött időt, rendelkezett az eljárás során lefoglalt bűnjelekről és a felmerült bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a vádlottat.

A bíróság által megállapított tényállás szerint röviden:

A vádlott korábban élettársi kapcsolatban élt a sértett feleségével, amely a vádlott korábbi elítélése miatti szabadságvesztés büntetése miatt megszakadt, majd szabadulását követően a kapcsolatukat helyreállították, végül a sértett felesége a vádlott magatartása miatt a sértetthez hazaköltözött.

Emiatt 2022. augusztus 9-én a vádlott a tartózkodási helyén, Szigetváron magához vett egy szegecselt fa markolattal bíró, 43 cm pengehosszúságú bozótvágó kést, a jelenlévő hozzátartozóival közölte, hogy megöli a sértettet és a feleségét, a volt élettársát, majd eltávozott.

A vádlott éjszaka, 22:00 óra körüli időben ért a sértett és felesége házához, ahol a sértett egész családja tartózkodott. A vádlott a nyitott kiskapun keresztül jutott az ingatlanba, ekkor a kutyák ugatni kezdtek, a sértett kilépett a házból, ekkor észlelte a vádlottat, aki kezében bozótvágó késsel felé tartott, miközben azt kiabálta, hogy „meg foglak ölni, meghalsz!"

A sértett visszafutott a házba, becsukta az ajtót és megpróbálta megakadályozni, hogy a vádlott oda bejusson, eközben azonban elesett. A vádlott így a házba bejutva rátámadt a sértettre, majd többször a földön fekvő, később, a dulakodás közben felálló sértett nyakára irányuló kaszáló mozdulatokat tett a bozótvágó késsel, de azokat a sértett elhárította úgy, hogy ráfogott a kés pengéjére mindkét kezével és igyekezett eltolni magától a vádlottat. A dulakodás során a sértett a kést végig fogta, a vádlott ennek során a hasa irányába is kaszáló mozdulatokat tett, azonban a sértett ezt is megakadályozta. Eközben sikerült kiszorítania a sértettnek a vádlottat a házból az udvarra, ahol a dulakodás tovább folytatódott, a sértett mindvégig védekezett. A vádlott a dulakodás során folyamatosan a sértett és a családja megölésével fenyegetőzött és állította, hogy ha a sértettet és családját alvó állapotban találja, akkor álmukban öli meg őket. Végül, sikerült a vádlottat lefogni és a kiskapun kiszorítani.

A vádlott ezután visszament a tartózkodási helyére, ahol lecserélte véres ruházatát, a bozótvágó kést elrejtette egy ismerősénél, ahol az éjszakát is töltötte, majd megszökött a rendőri intézkedés elől, 2022. augusztus 11-én fogták el.

A bántalmazás következtében a sértett két kezén súlyosabb, az ínakat is érintő, de testszerte is több vágott felületű sérülést szenvedett. A sérülések gyógytartama együttesen 3-4 hónap.

A vádlott által megtámadott testtájékra figyelemmel - ha bekövetkezik a nyaki sérülés - akár súlyosabb, halálos eredménnyel járó sérülések kialakulásának lehetősége állt fenn, melynek elmaradása a sértett védekezésének követkeménye.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be az emberölés kísérletének vádja alóli felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében.

Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék