Eldől, melyek a legvirágosabb kertek Uránvárosban

2019. július 11. csütörtök 17:10

Eldől, melyek a legvirágosabb kertek Uránvárosban

Májusban indult el a Virágos Uránváros környezetszépítő verseny Decsi István alpolgármester kezdeményezésére. Egyrészt azért, hogy felhívják a lakosság figyelmét a rendezett városképbe illeszkedő, és fenntartható városi zöldfelületek védelmére, másrészt a lakosság ösztönzése növénytelepítésre, kertgondozásra, a közterületek ápolásában való részvételre. 

 

 

A versenyzőknek nincs könnyű dolguk, ugyanis amellett, hogy az időjárás kedvez a kiültetett növények számára egyben a kórokozók szaporodását is elősegíti. A meleg párás idő és a gyakran ismétlődő kisebb-nagyobb esők a növények levelei alatti teret folyamatosan párásan tartják, így bizonyos gombabetegségek könnyen elterjedhetnek.

július 16-17-én kezdődik a pontozás. Háromtagú zsűri keresi fel a versenyben résztvevőket és szemlézi meg a balkonkerteket, előkerteket. A zsűri többek között a társasház előtti közterület összképe, a kert tervszerűsége, növényalkalmazás, fenntarthatóság és közösségi részvétel figyelembe vételével értékeli az előkerteket.

A balkonkerteknél pedig szintén figyelembe veszik a növényhasználatot, a fenntarthatóságot és azt, hogy mennyire alkalmazkodik a formai megjelenés a
társasház homlokzatához.


A cél az, hogy a verseny után ne csak a legzöldebb, hanem a legvirágosabb városrész is legyen Uránváros.

Képünk illusztráció.

Forrás: Pécs önkományzata