Egyre többen válogatják külön a hulladékot - Tovább bővül a szelektív gyűjtés rendszere

2019. július 29. hétfő 10:05

Egyre többen válogatják külön a hulladékot - Tovább bővül a szelektív gyűjtés rendszere

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a különválogatott hulladék mennyisége Pécsett. A kedvező képet árnyalja, hogy sajnos sokan olyan anyagokat is a szelektíven gyűjtött szemét tárolására szolgáló edényekbe dobnak, amelyeknek nem ott van a helyük. A folyamatosan érkező új járműveknek köszönhetően rövidesen tovább bővül a rendszer. 


A városban 1998 óta adott a lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. Pozitívum, hogy az azóta eltelt időszakban gyakorlatilag folyamatosan emelkedik az elszállított mennyiség.

Pécsett a gyűjtőszigeteken elhelyezett edényekbe - régebbi elnevezésük: UFO -, dobható a szelektíven válogatott szemét, illetve a házhoz menő rendszer keretében is elszállítják a papírt, a műanyagot, a fémet, az üveget és a zöldhulladékot.

Kamu, hogy összeöntik

Immár több évtizedes hagyománya van annak a városi legendának, amely szerint teljesen felesleges különválogatni a szemetet. A magukat jól értesültnek gondolók azt hangoztatják, a szelektíven gyűjtött hulladékot már a kukásautókban összeöntik, újrahasznosításról pedig szó sincs. Ez természetesen nem igaz, az előírásoknak megfelelő helyre dobott, már haszontalannak mondott papír, fém vagy üveg értékes termék, amelyeket alapanyagként ismételten felhasználnak.

A városban összesen 404 szelektív gyűjtő található. Százkilencvenötben vegyesen elhelyezhetők az engedélyezett hulladékok, 209-be pedig csak az üvegek dobhatók. Ezeken felül három hulladékudvarban szintén leadható a szelektíven gyűjtött hulladék - akár a veszélyes is.

Erdős Réka, a BIOKOM Nonprofit Kft. sajtófelelőse érdeklődésünkre közölte: a közszolgáltatás keretében összegyűjtött hulladéknak mintegy 27 százalékát válogatták szelektíven a háztartásokban. Örömteli, hogy tíz év távlatában a külön kezelt szemét mennyisége megduplázódott.

Igazán nagy lendületet a Mecsek-Dráva Program adott a folyamatnak. A fejlesztések révén indult el a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszere, amelynek hamar látható eredménye lett: 2014-hez képest 2018-ra megötszöröződött az így átvett hulladék mennyisége.

Amint arról lapunkban beszámoltunk, összesen harminc darab modern kukásautó érkezik Pécsre. A beruházásnak köszönhetően a közeljövőben folyamatosan bővülni fog azoknak a háztartásoknak a száma, ahonnan elszállítják a különválogatott szemetet.

Vannak persze problémák is. Megtudtuk, sajnos a szelektív gyűjtő edényekben sok az oda nem való vagy szennyezett hulladék, amely jelentősen megnehezíti, adott esetben ellehetetleníti az újrahasznosítást. Érdemes tehát megfogadni a mondást: mindent a maga helyére!


Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva