Egy évre búcsúznak, a BúcsúZOO-n mi is elköszönhetünk - GALÉRIA

2014. május 01. csütörtök 21:17

Egy évre búcsúznak, a BúcsúZOO-n mi is elköszönhetünk - GALÉRIA

Megkezdődik a pécsi állatkert ökoturisztikai élményparkká alakítása, a több mint ötven éve működő intézmény létesítmény május 1. és 4. között vidám, szórakoztató, élményekkel teli programsorozattal búcsúzik el ideiglenesen a látogatóktól.

A BúcsúZOO elnevezésű, kedvezményes jeggyel látogatható rendezvényen lesz látványetetés, állatsimogató és jótékonysági plüssállatvásár is. A négy nap alatt összesen ezer vendég tájékoztató kiadványt is kap, amely feljogosít egy nyitás előtti zártkörű bejáráson való részvételre.

NÉZZE MEG MÁJUS ELSEJÉN KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT: 

 

A mintegy 1,2 milliárd forintos, teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozott beruházás során az állatkert a modern turisztikai igényeket és az ökológiai, fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztéssel eléri a hasonló nyugat-európai létesítmények színvonalát.

Pécs vezetői 2012 őszén jelentették be a Dél-Dunántúl egyetlen, 1961-ben épült állatkertjének felújítását és bővítését. A ma mintegy 200 faj ezer egyedét bemutató állatkert korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat.

A projekttel a létesítmény a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat, emellett új funkciókat kap és biztosíthatóvá a válik a hosszú távú, környezetbarát működtetése.

A Mecsekoldalban zajló építkezés keretében az akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási-kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot, továbbá korszerű kifutókat alakítanak ki, melyekkel egyben megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.

A fejlesztés lehetőséget ad olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok, mint a barnamedve, a leopárd, a puma, a tigris, a fóka, valamint számos madár és tengeri halfaj bemutatására. A tervek szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé nő.

Fotók: Dittrich Éva