Egy évet bírt a felújított kertvárosi kerékpáros híd, ismét javítani kell

2011. augusztus 24. szerda 19:13

Egy évet bírt a felújított kertvárosi kerékpáros híd, ismét javítani kell

Nagyjából egy évvel ezelőtt már foglalkoztunk a Pécsi-víz felett átívelő biciklis híddal, a szerkezet ugyanis annyira amortizálódott, hogy az akkori üzemeltető Pécs Holding lezárta az építményt. (Az előzményeket lásd jobbra, Kapcsolódó írásaink között - a szerk) Ugyan a cikkünk megjelenését követő napokban renoválták az építményt, már akkor látszott: az ideiglenes megoldásként lefektetett falemezek nem húzzák sokáig. És valóban, egy esztendővel később újra szétesőben az átkelő. A javítás ma már a Biokom feladata, de ha a teljes faszerkezetet cserélni kell, a munka - beruházásról lévén szó - az önkormányzatra hárul.

A nyári időszakban naponta többszáz biciklista használja a Kertvárost és Belvárost összekötő gyalogos és kerékpáros út fahídját.

Az elmúlt napokban több bringás is jelezte szerkesztőségünknek, hogy a tavaly ideiglenesen felújított (elmondásuk szerint toldozott-foldozott) átkelő egyre rosszabb állapotba került. Attól tartanak, heteken belül életveszélyessé válik az építmény, így újra lezárhatják a forgalom elől.

A problémáról a városüzemeltetésért - így a híd karbantartásáért is felelős - Biokom Kft. is értesült.

- A munkálatok felmérése már elkezdődött. Mivel ennek része az árajánlatkérés is, pontos összeget még nem tudok mondani, folyamatosan zajlanak az egyeztetések az önkormányzattal. Annyi azonban bizonyos: nem alvállalkozónak adjuk ki a feladatot, ezzel is próbálunk faragni a költségeken - tudtuk meg Lóczi Szidóniától, a cég PR-menedzserétől.

Hozzátette: a gyalogos és kerékpáros forgalomra tervezett hidat egyesek nem rendeltetés szerint használták, azon ugyanis gyakran motorosok is áthaladnak, ez pedig alaposan megviseli a faszerkezetet. Hogy megóvják, rövidesen táblákkal jelzik majd, motorosok nem használhatják az építményt.

Mivel az átkelő vázszerkezetét adó acélgerendák kifogástalan állapotban vannak, minden bizonnyal a fapadozat cseréje elegendő lesz a biztonságos üzemeltetéshez.

Ugyan a pontos költségek még nem láthatóak előre, a Pécsi Újságnak nyilatkozó építészszakember szerint legfeljebb néhány százezres kiadással érdemes kalkulálni. Azonban, ha a fém tartóvázat is cserélni kell, minden bizonnyal ennek többszörösébe kerül majd a felújítás.

Képünkön: ismét ramaty állapotban a kerékpáros híd. 

 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva