Egy baranyai faluban megtörtént a karácsonyi csoda: üzent az amerikai nagybácsi

2020. december 22. kedd 08:36

Egy baranyai faluban megtörtént a karácsonyi csoda: üzent az amerikai nagybácsi

Megható történetről számolt be a szederkényi önkormányzat, amelyről először maguk is azt hitték, túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. A gyanújuk azonban alaptalannak bizonyult, egy, a községből elszármazott, két éve elhunyt, tehetős férfi ajándéka érkezett meg szülőfalujába.

 

"Karácsony közeledtével szeretnénk még egy örömhírt megosztani lakóinkkal, írta az önkormányzat Facabook-oldalán. 


"Őszintén szólva eleinte kissé gyanakodva fogadtuk a hírt, történt ugyanis, hogy régi filmek legendája az "amerikai nagybácsi" sztorija elevenedett meg a közelmúltban. Az ember ilyenkor először gyanakodni kezd, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen, de szerencsére a gyanú most alaptalannak bizonyult.

Megkeresett minket egy Alapítvány, aki néhai John Petz, Szederkény szülöttének a hagyatékát kezeli.

Petz János, vagy talán inkább Johann Petz 1927-ben született Szederkényben, majd a szüleivel kivándorolt Ausztriába, onnan pedig Kanadába.

Szorgalmas sváb emberként szép karriert futott be, majd hosszú és tartalmas élet után 2018-ban hunyt el Vancouverben, meglehetős vagyont hátrahagyva.


S habár csak 13 éves volt, mikor szülőföldjét elhagyni kényszerült, szeretett szülőfaluját, Szederkényt sosem feledte. Olyannyira nem, hogy végrendeletében egy alapítvány létrehozásáról rendelkezett, melynek fő célja a Szederkényben élő idős, rászoruló emberek támogatása lett.


Ennek eredményeképpen kereste meg az önkormányzatot az alapítvány képviselője, mi pedig természetesen szívesen segítettünk a jótékonysági akcióban.

Így karácsony előtt 46 idős, egyedül élő nyugdíjas lakónk kaphatott egyenként mintegy 30000 Ft értékű csomagot ajándékba. Szívet melengető látvány volt az idősek meghatottsága, öröme.

Ezúton is köszönjük a Danube Alapítványnak, Luydmila Meyers asszonynak, valamint Szabó György László ügyvéd úrnak és Szabó Mária Erzsébet kuratóriumi tagoknak, hogy szebbé tették idős lakóink karácsonyát.

Az alapítvány részéről ez nem is csak egy egyszeri akció volt, a továbbiakban is fordulhat hozzájuk minden szederkényi idős lakó, akinek anyagi nehézségei adódnak.

Így segítenek, ha például beázik a tető, vagy ha elromlik a mosógép, és gondot okoznak a javítás költségei.


Többen kérdezték a megajándékozottak közül, hogyan, és kinek köszönhetnék meg az adományt.

Az önkormányzat természetesen angol nyelvű köszönőlevelet fog eljuttatni az alapítványnak, az időseknek pedig annyit javasoltunk, hogy ismeretlenül is gyújtsanak egy gyertyát, és mondjanak el egy imát néhai Petz János lelki üdvéért, olvasható a falu Facebook-oldalán.


Képünkön: egy szederkényi megajándékozott.

 

M. B. - Fotó: Facebook