Dr. Bányai Elek: a harmincéves Pécs-Baranyai Orvosclubot a hagyományok is éltetik

2023. február 23. csütörtök 16:07

Dr. Bányai Elek: a harmincéves Pécs-Baranyai Orvosclubot a hagyományok is éltetik

Nagyon úgy tűnik, műhiba nem történt. Az élet legalábbis ezt bizonyította be. Hiszen a Pécs-Baranyai Orvosclub immár harmincadik évébe lépett. Tehát az alapítók, akik közül már nyolcan sajnos elhunytak, bölcs döntést hoztak, amikor létrehozták társaságukat. Az elnök, dr. Bányai Elek nyugalmazott háziorvos korát meghazudtoló frissességgel tervezi a jövőt.Mert bár a múltjuk szép volt, de az új tagok megnyerése napjaikban nem is olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolnák. Ennek ellenére azért a mostani tagság aktív, szervezik a saját programjaikat, miközben egyre nyitottabbá válnak. 


- Az én korosztályom tagjai még nagyon hisznek a személyes kapcsolatok fontosságában - jelentett ki a ma is agilis nyugdíjas, Bányai Elek - Elsősorban azért, mert már tapasztaltuk, mit jelent, ha jól ismerjük egymást. Rengeteg szakmai tudás halmozódott fel a köreinkben, amiket szívesen osztottunk meg egymással. Ennek az „iparág" is nagy hasznát vette, bár ebből a betegek talán semmit sem érzékeltek, de ez így helyes is.


- Azért az orvosok mindig is egy bizonyos elit réteget képviseltek, tisztelet övezte őket, főleg a megyeszékhelytől távolabb.
- Ez valaha pontosan így lehetett, de érzem a változást. Csökkent a hivatás presztízse, már nem feltétlenül tartozunk a legszorosabb élvonalba. A jól menő vállalkozók, politikusok, ügyvédek néha fontosabb szerepet töltenek be az életében, mint a gyógyítók. Természetesen, egy betegség során hirtelen megváltozik számos dolog.

Három évtized

A Pécs-Baranyai Orvosclub 1993 szeptemberében alakult meg. Az alapító okirat szerint csak orvosok léphettek be, de ezt szeretnék megváltoztatni. Amúgy remek együttműködést alakítottak ki a helyi jogászokkal, közösen szoktak bálozni is. De nem csak az ünneplés vezérli őket, hanem a közös érdekérvényesítés, információcsere, a fiatalabb doktorok szakmai jövőjének megalapozása is. Tanulmányi utak szervezésében is igyekeznek az élen járni, mert úgy a legkönnyebb ismeretekhez jutni, idegen vidékeken is.

- A fiatalabb pályatársakkal meg tudják találni a közös hangot?

- Alaposan megváltozott szinte minden. A számítógépes világháló, a mobiltelefon, a közösségi oldalak ellenünk vannak, sokan ott tartják egymással a kapcsolatot. De mi törekszünk arra, hogy az összejöveteleink tartalmasak legyenek. Egykoron volt háromszáz tagunk is, mostanra lényegesen kevesebb a létszámunk.De a meggyőzés erejében hiszek, szóval az előttünk álló évek miatt nem kell aggódnunk.

- A pécsi József utcában van a székhelyük, egy tágas, megnyerő környezetben, tehát a körülményekre nem lehet panaszuk.
- Valóban, most úgy nézünk ki, mint egy olyan csapat, amelyiknek igazi otthona van. Sokat kellett érte tennünk, akkor lett volna érdemes itt körülnézni, amikor idejöttünk. Ég és föld a kettő közötti különbség.

- A jelmondatuk honnan ered?
- Magam a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségiztem. Ott tanított a méltán nagy hírű dr. Rajczi Péter történész. Vele ültünk le egykoron, évtizedekkel korábban, majd közösen vetettük papírra, hogy „Nos vita autem docet", ami annyit jelent, „A saját életünk is tanít minket". Kimondottan büszkék vagyunk a hagyományainkra, belföldi, valamint külhoni kapcsolati tőkénkre, amivel sok-sok dolgot meg tudtunk eddig is oldani. Ezek folytatása lehet az egyik kimondott célunk.

- A pécsi orvosoknak jó a híre?
- Szerintem igen, de azért ebben az esetben eléggé elfogult vagyok, hiszen én is itt végeztem el az egyetemet. Tehát mást kellene inkább kérdezni, mert rosszat tőlem senki sem fog hallani! Kijelenthetem, akik innen kerültek el bárhová a világban, azok megállták a helyüket. Ezért is hálás dolog a klubunkat vezetni.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva