Döntöttek a balliberálisok: sem Toller László-díj, sem Magyar Kultúra-díj nem lesz Pécsett

2023. január 24. kedd 12:47

Frissítve: 2023. január 24. kedd 12:53

Döntöttek a balliberálisok: sem Toller László-díj, sem Magyar Kultúra-díj nem lesz Pécsett

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakció vezetője azt kezdeményezte a keddi pécsi közgyűlésben, hogy Toller Lászlóról nevezzék el (át) a város szociális díját, a fideszes Barkóczi Csaba pedig azt, hogy alapítsanak Magyar Kultúra-díjat, a balliberális többség azonban ezt leszavazta.

 

A keddi pécsi közgyűlésen az egyik legtöbb vitát kiváltott napirendi pontja a városi elismerésekről szóló rendelet módosítása váltotta ki.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere ennek kapcsán azt közölte, egy teljesen új rendelet készül majd az esztendő első félévben, mert a régi korszerűtlen, így most csak két ponton módosítják a jelenlegit. 

Az Esztergár Lajos-díj – Pécs Város Szociális Díja” elnevezésében változik, tartalmát tekintve bővül. A díj az elképzelés szerint Balikó Zoltán (aki rendszerváltás után a pécsi közgyűlés a szociális és foglalkoztatási bizottság tagja volt) nevét viseli a rendelet elfogadását követően.

A közgyűlés új díjat alapít: a „Bogdán János-díj – Pécs Város Roma Közösségért Díját” azok a roma és nem roma polgárok kaphatják meg, akik sokat tettek a város roma közösségéért.

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakció vezetője Toller László, néhai szocialista polgármester javasolta a szociális díj névadójának, a fideszes Barkóczi Csaba pedig azt kezdeményezte, hogy a magyar kultúra és a magyar örökség védelmében tevékenykedők munkáját is ismerjék el abban a városban, ahol nemzetiségi díjak, programok vannak, nemzetiségi iroda, tanácsnok működik. Indítványozta szerint ezt a díjat Tüskés Tiborról neveznék el.

Nyőgéri Lajos alpolgármester megköszönte Toller László ajánlását névadónak, de nem támogatta a javaslatot (azt viszont nem tartotta kizártnak, hogy közterületet nevezzenek egyszer majd róla), ahogy a balliberális többség sem, hasonlóan a magyar kulturális díj alapításához.

Megszavazták ellenben a Gandhi Gimnázium egykori igazgatójáról elnevezett Bogdán János-díj – Pécs Város Roma Közösségért Díj alapítását.

M. B.