Döntött a kormány, egy év múlva kezdődik a sztráda építése Bóly és Ivándárda között

2019. március 05. kedd 12:11

Döntött a kormány, egy év múlva kezdődik a sztráda építése Bóly és Ivándárda között

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a közlekedési beruházások újraírt listája, ebben szerepel az M6-os sztráda meghosszabbítása a horvát határig, immár konkrét időpontokkal. Az építkezés egy év múlva, 2020. március 31-én kezdődik.  

 

Mohács, Pécs, Baranya és a régió szempontjából is újabb örömteli fejleményként könyvelhetjük el, hogy a Magyar Közlönyben olvashatók szerint a kormány módosította a 2020-ig megvalósítani kívánt, úgynevezett infrastrukturális beruházások listáját, amelyben szerepel az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakaszának megépítése is.

A határozat konkrét dátumokat is tartalmaz.

A részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének határideje 2019. szeptember 30., június 30-án írják ki a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást, maga az építkezés egy év múlva, 2020. március 31-én kezdődik.

Tavaly decemberben már kiírták az engedélyezési-, valamint a jogerős építési engedély megszerzésére irányuló közbeszerzést.

A kormány már korábban határozott arról, hogy összesen több mint 69 milliárd forint jut a Bólytól a határig tartó szakasz építésére. Az M6-M60-as csomóponttól az országhatárig futó szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi lesz, fizikai elválasztással. A Bóly és Ivándárda közötti rész hossza mintegy 20 kilométer.

A szakasz az M60 elválási csomóponttal együtt négy külön szintű csomóponttal, egy komplex és egy egyszerű pihenőhellyel, két híddal, két tengelysúly-mérővel és egy mérnökségi teleppel épül meg. A terv - a balliberális sajtó állításaival szemben - továbbra is tartalmazza a villányi csomópont megvalósítását is.

Noha egy rövid szakaszról van szó, a jelentősége mégis nagy, mivel általa megszűnik a Baranyát átszelő autópálya zsákutca jellege, lényegében új kijáratot kap az ország Horvátország, s vele az Adria fele.

Gyorsabb az ügymenet


Tavaly decemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a Bóly és Ivándárda közötti autópálya megépítését. A kiemelt jelentőségű fejlesztések azt jelentik, hogy a beruházások lebonyolítása jóval egyszerűbbek és gyorsabbak a hatósági eljárások során, azaz az ügymenetet akadályozó bürokratikus akadályokat eltakarították az útból.

 

M. B.