Csorbai nem foglalja el a posztját, ha kevesen szavaznak rá vasárnap - De mennyi az annyi?

2019. október 12. szombat 08:13

Csorbai nem foglalja el a posztját, ha kevesen szavaznak rá vasárnap - De mennyi az annyi?

Azt nyilatkozta a Népszavának Csorbai Ferenc, az MSZP mohácsi polgármesterjelöltje, hogy a posztját akkor nem foglalná el, ha kevesen szavaznak rá. Hogy mennyit érez kevésnek, azt viszont nem árulta el. 

 

 

Pénteken délután négy órakor lejárt az a törvényben foglalt határidő, ameddig az önkormányzati választásokon induló jelöltek bejelenthetik visszalépésüket. Az MSZP mohácsi polgármesterjelöltje - bár a helyi balliberális ellenzék további pártjai (a DK, a Momentum és a Jobbik) és a Fidesz is erre szólította fel - ezt nem tette meg, így már biztos, hogy vasárnap az ő nevével találkoznak a mohácsiak azon szavazólapon, amelynek kitöltésével a polgármester személyéről dönthetnek.

Egyedül az övével, mivel Szekó József tragikus halálát követően a nemzeti oldalnak már nem volt törvényes lehetősége másik jelöltet indítani.

A választásról a baloldali Népszava azt írta, hogy „a mohácsiak közül sokan úgy vélik, hogy Csorbai Ferencnek vissza kellene lépni a vasárnapi megméretéstől, mert, ha egyedül indulva győz, akkor az eredmény nem a mohácsiak akaratát tükrözi. Ha Csorbai visszalép, akkor időközi választást kellene kiírni, s a Fidesz-KDNP szövetség állíthatna új jelöltet.

Csorbai Ferenc - pártjával egyetértésben - eldöntötte, hogy nem lép vissza. A posztját akkor nem foglalná el, ha kevesen szavaznának rá. Hogy mennyit érez kevésnek, azt - kérdésünkre válaszolva - nem árulta el."

A lap megjegyzi azt is, ha a kormánypárti lesz a testület és a képviselők nem tudnak együtt dolgozni Csorbaival, akkor a fideszes városatyák kollektív lemondással új választást kényszerítenek ki Mohácson. A konfliktusos működés esetén Csorbai is lemondhat, s akkor csak időközi polgármesterválasztást kell kiírni, ám a szocialista jelölt azt mondta, hogy ő nem készül erre."

Mindeközben a Fidesz Mohácsi Városi Szervezete folytatja a szerdán Mohács teljes területén megkezdett aláírásgyűjtést azért, hogy - amint fogalmaztak - a helyi polgárok eddig eljuttatott kérésüket, igényüket, szándékukat írásban is megerősíthessék a teljes nyilvánosság és a választáson indulni szándékozó jelölt felé.

Az aláírásgyűjtő íveken a következők szerepelnek:

„Annak érdekében, hogy Szekó József polgármesterünk halála miatt előállt helyzetet senki ne használhassa ki érdemtelenül, aláírásommal támogatom, hogy október 13. helyett egy másik időpontban kerüljön megválasztásra Mohács polgármestere, valódi választási lehetőséget biztosítva az embereknek."

A városban elindult egy civil kezdeményezés is arra kérve „minden jóérzésű mohácsi polgárt, hogy menjen el szavazni, egyéni és listás szavazatát adja le lelkiismerete szerint, majd a polgármester személyéről döntő harmadik lapon, Szekó József és munkássága iránti tisztelete jeléül szavazzon érvénytelenül, Szekó József nevének szavazólapra történő felírásával, s neve mellett x, vagy + elhelyezésével.

Ha érvényesen nem is szavazhatunk, ha jelöltünk nem is lehet, mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, hogy elégedetlenek vagyunk a kialakult helyzettel."

A Mohácsi Újság.hu pénteken zárult szavazásában arra a kérdésre, hogy Önök szerint vissza kellene-e lépnie Csorbai Ferencnek, a válaszadók elsöprő többsége igennel válaszolt. Összesen 1599 voks érkezett, a válaszadók 75 százaléka (1198-an) vélekedett úgy, hogy Csorbai Ferencnek vissza kellett volna lépnie, s mindössze 401-en (25 százalék) gondolták úgy, hogy nem.

Öt esztendeje Szekó József mellett Csorbai Ferenc is indult a voksoláson, mellettük a Gyurcsány-párt jelöltje Bertanicz Vilmos Györgyné és a Jobbik színeiben Schindl Anikó is.
Akkor így alakult a voksolás végeredménye:

Szekó József FIDESZ-KDNP 3375 szavazat, 69.72 %

Csorbai Ferenc MSZP 567, 11.71 %

Bertanicz Vilmos Györgyné DK 512, 10.58 %

Schindl Anikó JOBBIK 387, 7.99 %

A kérdés most tehát valójában az: hány voksot érez „kevésnek" Csorbai Ferenc?

 

EQM - Fotó: Löffler Péter