Csaknem tízezer kilogramm élelmiszer érkezett a katolikus karitasz nagyböjti gyűjtésére

2021. március 25. csütörtök 15:30

Csaknem tízezer kilogramm élelmiszer érkezett a katolikus karitasz nagyböjti gyűjtésére

Idén újra meghirdette a Katolikus Karitász a nagyböjti irgalmasság gyakorlásának az ősegyházi hagyományát, amikor arra biztatta a híveket, hogy hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat a rászorulók számára és tegyék a templomban az erre kijelölt helyre.  

 

Ahogy ezt már Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelében is olvashatták, illetve a templomokban plébánosoktól hallhatták is, a világjárvány következményeként családok kerültek nehéz helyzetbe, akiknek a Katolikus Karitász, mint az Egyházunk hivatalos segélyszervezete - igyekezett segítő kezet nyújtani.

A világjárvány olyan, mint a keresztút, aminek minden állomása nehéz, mind testileg, mind lelkileg. Jézus keresztútján is ott álltak azok az emberek, akik segítették, megosztották a testi-lelki terheket.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megvalósulásának évében fontos tanúságtétel számunkra, hogy annak a Jézusnak a nevében tegyünk jót az emberekkel, aki a kenyeret megszaporította és az éhező embereket jóllakatta.

A korábbi években meghirdetett gyűjtés eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományaiból juttattak el a rászorulókhoz.

Besenczi Zsolt a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász Igazgatója elmondta: amikor meghirdetésre került a program, akkor jött az újabb szigorítás, illetve a templomok bezárása. Aggódva várták, hogy a Pécsi Egyházmegyében miként döntenek. Végül a templomok, plébániák bezárására nem került sor. A helyzet nem lett jobb, de meg tudták szervezni, hogy valóban minden rászoruló családhoz juttassanak egy kis „tartós szeretet" idén is!

A gyűjtés lényege olyan alapvető mindennapi élelmiszerek gyűjtése, amelyből a plébániai Karitász önkéntesek csomagokat készítenek, és juttatnak el nehéz helyzetben lévő családokhoz. A „Tartós szeretet" programban egyházmegyei szinten 9.100 kg élelmiszert sikerült gyűjteni, amivel 1 850 családnak tehették szebbé a közelgő Húsvét ünnepet.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye