Csaknem négyszáz kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait a Szentlőrinci Gazdanapokon

2017. július 06. csütörtök 08:33

Csaknem négyszáz kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait a Szentlőrinci Gazdanapokon

A Szentlőrinci Gazdanapok, mely az eltelt csaknem negyed század alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági vásárává nőtte ki magát, ebben az esztendőben augusztus 11. és 13. között várja a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat. Idén is csaknem négyszáz - hazai és külföldi - kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait. 

- Ahogy az elmúlt évek során mindig, a péntek most is szakmai nap lesz, a megnyitót követően a termelőket érintő kérdések kerülnek majd a középpontba. A vásár ideje alatt további szakmai program várható, ilyen lesz pénteken és szombaton a szántóföldi bemutató, ahol a gyakorlatban is megismerkedhetnek az érdeklődő gazdák a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel - nyilatkozta Pohl Marietta (képünkön), a szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt esztendőben a tudatos vásárfejlesztési stratégia részeként együttműködési megállapodást kötöttek Horvátország legnagyobb vásárszervező és bonyolító cégével, a Bjelovarski Sajammal, amely évente több szakmai kiállítást szervez, s e mellett nemcsak kiállítóik körét bővítik folyamatosan, de speciális, a vásár megtekintését célzó utakat is szerveznek.

- A „nemzetköziség" terén újdonság is várja a látogatókat, mert idén útjára indítjuk - ezzel is erősítve a Gazdanapok nemzetköziségét - a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatunkat, amelynek keretében évről évre más és más országot helyezünk a középpontba. Elsőként Székelyföld mutatkozik be, az ott működő Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által összefogott gazdálkodók, mezőgazdasági szervezetek és vállalkozások bemutatásával.

A megnyitó napján a Kistermelők Házában sorra kerülő szakmai napon részt vesz dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Székelyudvarhely egykori polgármestere is. A szakmai nap az elmúlt években a gazdálkodók körében nagy sikert aratott, a helyi terméket előállítók, termelők részére fontos témákat tűzött napirendre. A program egyben az agrár- szaktanácsadók akkreditált továbbképzési rendezvénye is.

A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén is lesznek olyanok, akik most először mutatkoznak be a Szentlőrinci Gazdanapokon. A magyarok mellett ebben az esztendőben is kiállítanak osztrák, német és horvát agrárvállalkozások. A határmenti régiókból - Verőce, Eszék és Bjelovár - érkeznek vállalkozások. Továbbra is megmaradnak, sőt bővülnek a tematikus „udvarok". Idén ismét megtekinthető lesz az őshonos gazdasági állatokat bemutató „Őshonos" udvar szürke marhával, juhfajtákkal és parlagi szamárral.

A „Baranya" udvarban, a Nemzeti Értéktárba bekerült speciálisan baranyai tyúkfajta és az őshonosnak számító Magyar Óriás nyúl, továbbá a Baranyára jellemző, megyénk hírnevét öregbítő juh és lófajták színesítik az állatok seregletét, valamint kiemelten Baranya megyére jellemző értékek és programok kerülnek bemutatásra. Szintén a „Baranya" udvarban megjelenítik a megyére jellemző gasztronómiai értékeket és „csodákat", melyeket meg is lehet kóstolni. Lesz látványkonyha és bemutató főzés is. A „Hagyományőrzők" udvarában teret adnak az agrártörténetnek, ahol régi eszközök lesznek megtekinthetők. A gazdanapi kézműves utcában pedig kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják majd portékáikat. E mellett lehetőséget teremtenek arra is, hogy minél több családi gazdaság, egyéni gazdálkodó vehessen részt a vásáron.

- Miután a Vállalkozói Központ Alapítvány egyik fontos feladata a piacszervezés, a piacok és az értékesítési lehetőségek mind szélesebb körének felkutatása, ezért azon termelők megjelenéséhez támogatást nyújtunk, akik egész éven át rendszeresen részt vettek, részt vesznek a Kistermelők Házában minden hónap második szombatján megrendezésre kerülő termelői vásárokon - emelte ki Pohl Marietta.

Kitért arra is, hogy ebben az esztendőben is számos kísérő rendezvény várja a Gazdanapokra látogatókat, a lovas programok mellett, kulturális események egész sora, és az immár hagyományosan megrendezésre kerülő Szentlőrinci Vágta. Az elmúlt esztendőben a Nemzeti Vágta szervezői áttekintették a válogatók helyszíneit, így szűkült a regionális versenyek köre. Azonban a szentlőrinci pálya megszerezte a jogosultságot, hogy az Elővágta sorozat egyik kiemelt állomása maradjon, ennek köszönhetően a rendezvény és a verseny rangja emelkedett.

(x)