Ajándékkal jutalmazzák ezen a héten a kutyapiszkot felszedő gazdikat Kertvárosban

2018. június 06. szerda 08:32

Ajándékkal jutalmazzák ezen a héten a kutyapiszkot felszedő gazdikat Kertvárosban

Korábban több alkalommal kis zászlókkal hívta fel a figyelmet az utcán „felejtett" kutyagumikra a Kertvárosban működő Mosolymanó Egyesület. Most azonban más módon próbálnak meg hatni a gazdikra: megajándékozzák a felelős állattartókat. Megkérdeztük, mik az eddigi tapasztalatok.

Kellemes meglepetés érheti a Kertvárosban kutyát sétáltató gazdikat ezen a héten. Ehhez az kell, hogy összeszedjék kedvencük hátrahagyott piszkát, és éppen arra járjon a Mosolymanó Egyesület vagy a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület (KATKE) önkéntese. Ha így hozza a sors, ezen a héten jutalmat kap a szabályokat betartó gazdi.

Mint megtudtuk, akció indult ugyanis Pécs legnépesebb városrészében, amelynek keretében kutyagumi gyűjtésére szolgáló, biológiailag lebomló zacskókat tartalmazó csomagot osztogatnak. E mellett egy kis finomság is jár az ebeknek.

- A korábbi évekhez képest némi javulást tapasztalunk - kezdte az eddigi tapasztalatok értékelését Vörösné Deák Andrea, az ötletgazda Mosolymanó Egyesület elnöke. - A gazdik büszkék arra, hogy összeszedik a kutyapiszkot, és másoktól is ugyanezt várják el. Húsz sétáltatóból mindössze kettőnél nem volt zacskó, közülük az egyik szégyellte, a másik viszont sajnos gyakorlatilag azt sem értette, hogy miről beszélek - fogalmazott.

Fejben dől el

Ugyan akár több tízezer forintos büntetést is kaphatnak a hanyag gazdik, a jelentős tétel láthatóan nem hatja meg a renitenseket. A problémával foglalkozó civilek szerint a gondolkodásmódját kell megváltoztatni a szabályokkal mit sem törődő embereknek, a mostanihoz hasonló akciók ennek elérésében segíthetnek.

A pozitív tendencia ellenére nem csak Kertvárosban, hanem Pécs szinte egész területén komoly gondot okoz, hogy a gazdik egy része továbbra sem foglalkozik azzal, amit a kutyája a földön hagy.

- Nem egy esetben találkozhatunk kutyagumival akár a járda közepén vagy az iskolák, óvodák közvetlen közelében. Már évek óta időről időre zászlókkal jelöljük meg ezeket, most úgy gondoltuk, pozitív megerősítéssel próbálunk meg hatni a gazdikra. Bízom benne, hogy sikerrel járunk.

A Pécsi Közösségi Alapítvány támogatásával, a KATKE szakértői tevékenységével megvalósuló akció péntekig tart.

 

Képünkön az egyik megajándékozott gazdi és kedvence látható. 

Palotás P. - Fotó: facebook