Csaknem 1100 esetben riasztották a baranyai hivatásos tűzoltókat a tavalyi évben

2022. január 10. hétfő 15:00

Csaknem 1100 esetben riasztották a baranyai hivatásos tűzoltókat a tavalyi évben

Sajnos halálos tűzesetek is történtek 2021-ben Baranyában, összesen öten veszítették így életüket. Ezeket a tragikus eseményeket is beleszámítva körülbelül 1100 alkalommal riasztották a megye hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott esztendőben. Az esetek negyedében kellett valakinek az otthonát oltaniuk.


Az elmúlt évben is bőven akadt feladatuk megyénk lánglovagjainak. A hivatásos tűzoltókat egészen pontosan 1091 tűzesethez riasztották, ezek közül 554 alkalommal kellett ténylegesen beavatkozniuk.A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy „az elmúlt évek adatait vizsgálva nem állapítható meg egyértelmű tendencia a tűzesetek számát illetően". Mint megtudtuk, minimális az eltérés az egyes évek között: 2020-ban például 1016, egy évvel korábban pedig 1087 tűzeset miatt riadóztatták őket.

Sokszor fordult elő, hogy valakinek a lakhelyéül szolgáló épület kapott lángra. A Katasztrófavédelem tájékoztatásából kiderül, hogy tavaly 230 alkalommal vonultak a tűzoltók úgynevezett otthon jellegű tűzesetekhez Baranyában.

Ami Pécset illeti, a megyeszékhelyen a hivatásos tűzoltók az elmúlt évben 545 tűzesethez vonultak, ebből 229 esetben kellett ténylegesen beavatkozniuk, amelyek közül 52 tűzeset volt otthon jellegű.

Sajnos az elmúlt évben a tűzesetekkel összefüggésben tragédiák is történtek. Egy ember szenvedett súlyos, életveszélyes sérülést, illetve öten haltak meg a megyében. Közülük egy fő otthon jellegű tűzesetben, egy pedig gépjárműtűzben.

Országos szinten 2021-ben több mint 125 ezer négyzetméternyi otthon égett le, ami akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember halt meg. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.


Felhívták a figyelmet arra, hogy a 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. A riasztás után pedig még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, illetve a tűzoltókat is hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: FKI