Bűnszervezetben nyomták a gázt: 69 személlyel szemben emelt vádat az ügyészség

2019. május 23. csütörtök 10:58

Bűnszervezetben nyomták a gázt: 69 személlyel szemben emelt vádat az ügyészség

A Baranya Megyei Főügyészség 69 személlyel szemben emelt vádat üzletszerűen elkövetett sikkasztás és költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és némely esetben számvitel rendje megsértésének bűntette miatt is, mely bűncselekményeket a vádlottak egy része bűnszervezetben követte el. Az okozott kár közel 9 milliárd forint. 

 

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2012. évet megelőzően autóversenyzői tevékenységük finanszírozására egy bűnszervezetet hoztak létre, mely egy számlázási láncolatot épített ki.

A bűnszervezet a színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal érdekeltté tette a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. Mindehhez úgy sikerült támogató cégeket szerezni, hogy a kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a támogatást nyújtó gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

A vádlottak által kiépített rendszer így lehetővé tette, hogy valótlan tartalmú számlák befogadásával a támogató cégek a vagyonuk egy részét jogtalanul a cég érdekköréből kivonják, eltulajdonítsák, valamint az általános forgalmi adó és társasági adó adónemekben a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentsék.

A támogatást nyújtó, reklámoztató gazdasági társaságok vezetői a bűnszervezet érdekeltségébe tartozó versenyeztető cégekkel kötött reklámszerződésekben rögzített összegeket általában havi rendszerességgel átutalták, majd a versenyeztető cég számlájáról a bűnszervezet valamely tagja azt készpénzben felvette, és a részesedés levonását követően visszajuttatta a reklámoztató társaságok részére.

A reklámoztató társaságok vezetői ezáltal jogtalanul eltulajdonították az általuk vezetett cég vagyonába tartozó pénzeszközöket, másrészt a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a költségvetésnek is vagyoni hátrányt okoztak.

A sikkasztással a vádlottak közel 9 milliárd Ft kárt okoztak, a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege pedig meghaladja a 2 milliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint 20 cég önként megfizette a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány összegét, közel 800 millió forintot, így az ő esetükben az hiánytalanul megtérült.

Az adóhivatal 2016-os közlése szerint két szekszárdi férfi autóversenyzés mellett reklámügynöki tevékenységre alapított cégeket. Évente több száz vállalkozással kötöttek szponzori szerződést. Reklámfelületként a túrafutamokra nevezett versenyautók szolgáltak.

 

A cégek nevével és logóival felmatricázott autókról készült versenyfotókkal látszólag igazolták a teljesítést, sőt, a szponzorok számlát és teljesítési igazolást is kaptak az átutalt évi több milliárdos szponzori díjról.

 

A szponzorok a fiktív számlákat költségként elszámolták, azaz adóbevallásaikban levonható tételként szerepeltették.

A gyanú szerint azonban a számlák mögött nem volt valós teljesítés, ugyanis a szponzorok által havonta átutalt összegeket az elkövetők készpénzben felvették, és az összeg 95 százalékát a szponzoroknak visszaosztották.

Az országos céghálózat és bűnelkövetői kör leleplezésére háromnapos akciót szervezett a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága. 227 helyszínen, országszerte 270 pénzügyi nyomozó végzett házkutatásokat, lefoglalásokat. A két irányítót a Merkúr Bevetési Egység kommandósai fogták el.

A pénzügyi nyomozók három nap alatt 27 ingatlant, 15 gépjárművet és céges üzletrészeket zároltak. Emellett készpénzt is lefoglaltak, továbbá az érintett cégek és személyek 10 pénzintézetnél vezetett 72 bankszámláját „befagyasztották" csaknem 400 millió forint értékben.

Az egyik gyanúsított ingatlanában tartott házkutatáskor előkerülő drog miatt a rendőrség intézkedett.

A Szekszárdi Járásbíróság ezt követően egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezett hét gyanúsítottat, akiket többrendbeli különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és többrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével gyanúsítanak.

Képünk illusztráció.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség