Bulizó, hangoskodó egyetemisták keserítik a szomszédok életét több társasházban is

2019. október 17. csütörtök 10:30

Bulizó, hangoskodó egyetemisták keserítik a szomszédok életét több társasházban is

Ahogy visszatértek ősszel az egyetemisták Pécsre, úgy szaporodtak meg a hangoskodással kapcsolatos panaszok a társasházakban. Az érintett lakóközösségek érthetően nehezen tűrik, hogy az albérlők mit sem törődnek a szomszédok nyugalmával, ezért több helyen folyamatosak a konfliktusok emiatt. Megkérdeztünk egy szakembert, kihez érdemes fordulni ilyen esetben. 

 

Kis túlzással naponta tartanak bulikat a nemrég albérlőként beköltözött egyetemisták egy pécsi társasházban. Az épületben élő egyik olvasónk munkatársunknak elmondta: ő magának és a lakóközösségnek sem lenne gondja azzal, ha időnként egy-egy hangosabb összejövetelt tartanának a fiatalok, a mindennapos hangzavart azonban nem tolerálják.

Mint megtudtuk, a szomszédok megkeresték a lakás tulajdonosát, aki azonban csak ígérget, de semmit nem tesz a helyzet rendezése érdekében.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének (LAKTÁSZ) Baranya megyei elnöke lapunk érdeklődésére arról adott tájékoztatást, ha valaki kiadja a lakását, ugyanaz a házirend vonatkozik a bérlőkre, mint a szomszédokra.

- Amennyiben panasz érkezik a közös képviselőhöz, fel kell szólítania az adott lakás tulajdonosát, hogy intézkedjen az előírások betartatásáról. Amennyiben ez nem vezet sikerre, és továbbra is előfordul zajongás, birtokvédelmi eljárás kezdeményezhető a jegyzőnél, amely akár kártérítéssel is zárulhat - magyarázta.

A csendháborítókkal szemben rendőrségi feljelentést tehetnek a szomszédok, az egyenruhások pedig adott esetben bírságot szabhatnak ki.

Nagy Emil közölte, a LAKTÁSZ-hoz számos esetben jutottak el hangoskodással kapcsolatos panaszok, ám a tapasztalatok azt mutatják, a diákok többsége az első néhány konfliktus után rájön, hogy nem kocsmában, hanem egy lakóházban élnek.

A szövetkezeti elnök azt javasolja, a sok külföldi egyetemista miatt érdemes angolul is kifüggeszteni a lépcsőházban a házirendet.

 

Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com