Blogján keresztül keltette életre rajongását a tésztaimádó családanya, Petike Petra

2019. május 18. szombat 15:39

Blogján keresztül keltette életre rajongását a tésztaimádó családanya, Petike Petra

Petike Petra a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán dolgozik, ahol HR-esként tevékenykedett gyermekei születése előtt. A 40 éves édesanya igazi tésztarajongó, saját blogot vezet, s kurzusokat is tart.   

 

 

- Több területen tevékenykedett már, szereti a változatosságot? 

- Csak azt a tevékenységet kerestem, amiben ki tudok teljesedni, amely által megélhetem a kreativitásomat. Mostanra tudom, hogy több ilyen is létezik, ezért nem bánom, hogy különböző területeken kipróbáltam magam. 

- Mikor és hogyan kezdődött a tészták iránti érdeklődése?

- Minden akkor kezdődött, amikor még kislány voltam, a nagyszüleim a dávodi halászcsárdát üzemeltették. Ha a tésztára gondolok, rögtön a régmúlt képei villannak fel, emlékek, melyeket a szívemben őrzök. Nagyapám a halászlét, halpörkölteket főzte, nagyanyám a tésztát gyúrta, én pedig részese voltam ennek a teremtő folyamatnak. 

- Mi az, ami igazán megfogta a tésztakészítésében? Sokféle eszköz kell hozzá? 

- A folyamat egésze, ahogyan megtanultam alkalomról alkalomra a folyamat részévé válni. A házi tésztakészítés fellelhető eszközeinek tárháza kimeríthetetlen, de ezekbe már csak akkor érdemes beruházni, ha valaki szerelembe esett és minden vágya, hogy friss tésztaételeket varázsoljon a családi asztalra. Egy háziasszony a konyhájában mindent megtalál, amire szüksége lesz a kezdetekkor. 

Névjegy

Petike Petra 1978. szeptember 25-én született Baján. Három diplomával rendelkezik különböző területekről (sport, pénzügy, média), illetve szakács végzettsége is van. Szabadidejében szeret biciklizni, érdekli a kundalini jóga és a kreatív tevékenységek. Országszerte tart workshopokat és kurzusokat.

- Mi a jó tészta titka?

- Minőségi alapanyagok felhasználásával a folyamat részévé válni, vagyis jelen lenni. Ez a tiszta tészta titka.

- Hogyan jött a blogolás ötlete?

- Elkezdtem megosztani a Facebook-oldalamon a tésztás kísérletezéseimet és egy kedves ismerősöm hozzászólása indított útnak: "Mániákus, egyszerűségében megragadó őrült rajongó vagy Te". Ekkor határoztam el, hogy rajongásom alapanyagát egy blogon keresztül fogom életre kelteni. 2011-ben indult a kalandos utazás, a tészták világba szerettem volna elkalauzolni az olvasókat. Az volt a koncepció, hogy minden tésztához fog tartozni egy emlék, egy történet, egy csipet belőlem. Tanulásnak és felfedezésnek szántam, magamnak és más, a tészta iránt érdeklődőknek. Kezdetben volt minden, ami tészta, de gyorsan kiderült, hogy a gyúrt tészta az én igazi szerelmem. Sokat tanultam az utazás során a tésztáról, a tésztától. Igazi önismereti út lett belőle, ami a mai napig tart. A blog egy ideje nem frissül, de tervezek újra "gyúrni".

- Mióta tart kurzusokat?

- 2013-ban tartottam az első tésztakészítő kurzust, de akkor nem éreztem felkészültnek magam, vagyis nem volt elég önbizalmam, hogy kiálljak az emberek elé. 2016 év elején viszont elég nagy bátorítást kaptam, ami elindított ezen az úton. Egy tésztakészítő kurzus körülbelül 3 óra időtartamú, ahová a résztvevőknek csak a nyitottságukat kell magukkal hozni. A cél, hogy mindenki megtapasztalja a gyúrás, formázás folyamatát, a tevékenységben rejlő lehetőségeket. De ezek az alkalmak nem csak a tésztáról szólnak, hanem a résztvevőkről, hogy ebben a három órában kikapcsolódjanak, elfelejtsék az aktuális nehézségeiket. Itt nem csak tésztát, kikapcsolódást is nyújtunk.

- A jövőben esetleg belevágna ismét valami újba?

- Rengeteg megvalósításra váró vágyam, ötletem van, és hiszem, hogy mindez már elindult az anyagba sűrűsödni. Jelenleg fafaragási alapismeretek tanulok autodidakta módon, és tervezem a saját fűszernövény kertemet. 

Pauska P. - Fotó: Dittrich Éva