Baranyai hőmérsékleti rekord is megdőlt vasárnap

2019. június 17. hétfő 17:50

Baranyai hőmérsékleti rekord is megdőlt vasárnap

Vasárnap Kiskunhalason 35,7 fokkal új napi melegrekord született, ugyanakkor a fülledt, igen meleg légkörben délután hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és jégeső is kialakult - írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

 

A fővárosban Újpesten volt a legmelegebb 34,3 fokkal, amely megegyezik az 1986-ban Krisztinavárosban mért értékkel.

A vasárnapra virradó éjszaka több mérőállomáson is „trópusi éjszaka" volt, hiszen nem csökkent 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. Az országos hőmérsékleti minimumrekord Fonyódon 22,6 fokkal dőlt meg, eddig a legmagasabb érték 22,2 fok volt, melyet 2002-ben Pécs-Árpádtetőn regisztráltak.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon 19 óra előtt tört ki igen heves zivatar, amelyet jég is kísért, majd pedig egészen éjszakába nyúlóan folyamatos, gyengülő intenzitással esett az eső, a 144,4 milliméternyi csapadék a 2019-es év eddigi legnagyobb mennyisége és napi csapadékrekord is.

A korábbi napi csapadékrekordot 1999-ben, „a felhőszakadások évében" Kisnánán mérték, akkor június 16-án 104,8 millimétert regisztrált a csapadékmérő állomás.

Magyarországon viszonylag ritka a 100 millimétert meghaladó napi csapadékmennyiség, és rendszerint hegyvidéki területeken fordul elő a nyári félévben.

Legutóbb május 29-én Dédestapolcsányban észleltek ekkora felhőszakadást, akkor a településen villámárvíz alakult ki, de a Bükkben 2018-ban is átélhettek óriási zivatart: a Bánkúton június 10-én lezúdult 173 milliméter esővíz Szilvásváradot is elmosta.

MTI