Baranyában eddig öt párt állított megyei listát

2019. szeptember 11. szerda 09:37

Baranyában eddig öt párt állított megyei listát

Kedd délután négy órakor lejárt a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésének határideje az októberi önkormányzati választás előtt. 

 

 

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a megyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi kompenzációs listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A listák bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a listák nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n.

Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett listákra vonatkozó adatok.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - juthatnak mandátumhoz a jelöltek. A kompenzációs lista állításához nem kellett ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát közülük csak azok állíthattak, amelyek az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állítottak (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek többségében közös egyéni jelöltet kell állítani).

A nem megyei jogú városban élők (tehát Baranya esetében a nem pécsiek)  szavazhatnak a megyei közgyűlés tagjaira is.

Megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein (kivéve megyei jogú városban) lakóhellyel rendelkező választópolgárok fél százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Baranyában kedden négy óra után pár perccel a Fidesz-KDNP, a DK, az MSZP, a Mi Hazánk és a Momentum listája szerepel bejelentettként és/vagy nyilvántartásba vettként a www.valasztas.hu-n.

EQM