Baranya megye tűzvizsgálói a legjobbak között

2019. október 11. péntek 14:14

Baranya megye tűzvizsgálói a legjobbak között

Lezárult a tűzvizsgálók országos versenye Hajdúszoboszlón.

 

Október 11-én, pénteken délelőtt szakmai fórummal és ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedő. A verseny záróprogramjának keretein belül a külföldi szakmai stáb tartott előadásokat a résztvevőknek. Folkert van der Ploeg, a holland tűzvizsgáló iskola képviseletében egyebek mellett országa tűzvizsgálati statisztikai adatait ismertette, bemutatta a munkafolyamatot és a képzésük rendszerét. A fórumon technikai fejlesztésekről is hallhattak a résztvevők, mindezt rövid gyakorlati bemutató követte.

 

 

Az ünnepélyes eredményhirdetést Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki az tűzvizsgálati szakterület eredményességéről beszélt. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei a feltárt esetek több mint nyolcvan százalékában teljes bizonyossággal megállapították a tűz keletkezésének okát. A tábornok hangsúlyozta, hogy ez a kiemelkedő eredmény a tárgyi feltételek, a gyakorlati tapasztalatok és a képzések mellett az országban dolgozó körülbelül száznegyven tűzvizsgáló szakmai felkészültségének tulajdonítható.

A versenyen Csongrád megye tűzvizsgáló párosa a harmadik helyet érte el, a második Baranya megye csapata lett (Hochrein Balázs tű. őrnagy, Kéri Tamás tű. százados). A bajnoknak járó vándorkupa Komárom-Esztergom megyébe került.

A versenybírák értékelésükben kiemelték, hogy a verseny során alkalmazott megoldási módszerek jó alapanyagot szolgáltatnak a további képzésekhez. Örömmel tapasztalták, hogy a helyszíni szemle lépéseit és a tűzvizsgálat gyakorlati feladatait a tűzvizsgáló szakemberek készségszinten alkalmazzák. Mindez a gyakorlatban lényegesen felgyorsítja és pontosabbá teszi a munkájukat, amelynek a nehézségét az okozza, hogy szinte teljesen megsemmisült, vagy sérült tárgyak vizsgálata alapján, és a tűz által elpusztított környezetben kell használható és „beszédes" nyomokra bukkanniuk.

 

Forrás: Katasztrófavédelem