Bankautomata kifosztásával próbálkozott egy pécsi banda

2019. május 15. szerda 16:19

Bankautomata kifosztásával próbálkozott egy pécsi banda

A Pécsi Járásbíróság szerdán nem jogerősen elítélt három férfit, akik megpróbáltak kifosztani egy bankautomatát Pécsett.   

 

 

A banda egyik tagját 3 év 7 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 2 év 5 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat, mint különös visszaesőt 3 börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az elsőrendű vádlott 2013 év végén elhatározta, hogy társaival úgy szerez pénzt, hogy egy motoros gyorsvágógéppel szétvágnak egy bankjegykiadó automatát, és az abban lévő készpénzt eltulajdonítják. A bűncselekményben való részvételre és annak végrehajtására rávette ismerőseit a másodrendű férfi - korábban rendőrként dolgozó - és a harmadrendű férfi vádlottat, akik elvállalták a bűncselekmény elkövetését.

A megállapodás szerint a másodrendű és a harmadrendű vádlottat az elsőrendű vádlott gépkocsival szállítja a helyszínre, a szükséges eszközöket és a menekülést is ő biztosítja, míg a másod- és harmadrendű vádlottak követik el a lopási cselekményt egy pécsi OTP Bankfiók ATM automatájánál.

A vádlottak ezt követően 2013. november 29-én vásároltak a bűncselekmény elkövetéséhez egy gépkocsit a másodrendű vádlott nevére. Az elsőrendű vádlott a gépkocsival, valamint az általa szerzett gyorsvágóval 2013. december 1-jén a késő esti órákban társaiért ment.

Késő éjszaka indultak az automatához, azonban előtte egy útközben parkoló gépkocsi rendszámtábláit leszerelték, és az általuk használt gépkocsira tették fel. Az automatához érve, december 2-án, az éjszakai órákban, az automatát elzáró ajtót egy lejárt hitelkártyával nyitotta ki a másodrendű vádlott, majd az automatát a gyorsvágóval a harmadrendű vádlott kezdte szétvágni, hogy a benne lévő pénzt megszerezzék. Miután a szétvágást megkezdték, a riasztó 2 percen belül megszólalt, ezt a másodrendű vádlott jelezte a harmadrendű vádlottnak, majd futva elhagyták a helyszínt. Az automatát nem tudták szétvágni, így nem tudták eltulajdonítani a benne lévő 16.486.000 forintot.

A történtek után az elsőrendű vádlott hazament, másod- és harmadrendű vádlottak egy közeli bokros helyen rejtőztek el. A másodrendű vádlott hajnalban hazament, átöltözött, majd egy más személy tulajdonában lévő gépkocsival visszaindult a még rejtőzködő harmadrendű vádlottért, azonban a rendőrjárőrök intézkedés alá vonták.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik enyhítés, míg az ügyész súlyosítás érdekében jelentettek be fellebbezést.
A bíróság határozatát megismételt eljárás keretében hozta meg, tekintettel arra, hogy a Pécsi Járásbíróság 2017. március 10-én kihirdetett határozatát a Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság - eljárási szabályok megszegése miatt - 2017. november 30-án hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék