Az újraélesztést gyakorolták a baranyai tűzoltók

2019. június 24. hétfő 08:40

Az újraélesztést gyakorolták a baranyai tűzoltók

A tűzoltók ciklikus képzésének részeként „tűzoltó BLS" (Basic Life Support) gyakorlati oktatására került sor a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hosszúhetényi bázisán. A felkészítés elsődleges célja egy beavatkozó, rosszul lét miatt összeeső tűzoltó mentésének és újraélesztésének a gyakorlása volt. 

 

 

A Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon 2018. második felében, a Komlói Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon 2019. év elején építették be a ciklikus oktatásába a tűzoltók medic képzését. A hivatásos tűzoltók felkészítését az állományba tartozó medic instruktorok hajtották végre.

A közelmúltban tartott gyakorlat helyszínéül egy labirintus kialakítású, talajszint alatti épület szolgált, melyben - a feltételezés szerint - tűz keletkezett.

A tűzoltásvezetőnek egyrészt a mentési-, másrészt a tűzoltási csoportot is meg kellett szerveznie az eredményes kárelhárítás és életmentés érdekében. Ezt követően a pécsi és komlói tűzoltóknak intézkedniük kellett a mentendő személyek felkutatásáról és kimentéséről is, ráadásul a végrehajtást nehezítette, hogy az épület teljes egészébe befüstölték a gyakorlat szervezői.

A gyakorlatvezetők által kijelölt tűzoltó veszélyeztetett térből történő kimentését követően minél gyorsabban meg kellett szabadítani a védőfelszerelésétől és a védőruhájától az eredményes ellátást érdekében.

Az újraélesztés során alkalmazott mellkas kompressziót a tűzoltók a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete által biztosított AMBU babán tudták gyakorolni.

Forrás: Katasztrófavédelem