Az LMP nem akar atomtemetőt Pécs közelében

2019. május 19. vasárnap 15:11

Az LMP nem akar atomtemetőt Pécs közelében

A Lehet Más a Politika (LMP) nem engedi, hogy atomtemető létesüljön Pécs közelében, mert az ellehetetlenítené számára az Európa zöld fővárosa cím elnyerését és a fenntarthatóságra alapozó, az egész dél-dunántúli régióra pozitívan ható fejlesztések indítását - mondta a párt társelnöke Pécsen, sajtótájékoztatón vasárnap. 

 

 

Keresztes László Lóránt (képünkön)  szavai szerint az LMP régóta küzd az ellen, hogy ne nyíljon újra uránbánya és ne legyen atomtemető a város közelében. A baranyai Boda községben, egy közelmúltban tartott közmeghallgatáson ugyanakkor világossá vált: szakemberek eldöntötték, hogy a bodai agyagkő-formációban hozzák létre a Paksi Atomerőmű nagy radioaktivitású hulladékainak tárolóját.

Orbán Viktor kormányfő 2015-ben személyesen ígérte meg, hogy a Pécsen és térségében élők megkérdezése nélkül nem születhet döntés az atomtemetőről, de ez az ígéret hazugságnak bizonyult - jegyezte meg. Hozzátette, el kell dönteni, hogy a miniszterelnök csapta-e be az itt élőket, vagy őt csapták be azok, akiknek intézkedni kellett volna a lakosság megkérdezéséről.

Az ellenzéki politikus szerint Pécsnek nagy szüksége van a fenntarthatóságra alapozó fejlesztésekre, mert olyan térségben van, amelyet másfél évtizede Európa húsz legszegényebb régiója között tartanak számon. "Teljesen világos, hogy a felzárkózás elmaradt, a probléma megoldására is komoly változásokat kell elérni az uniós és a hazai politikában" - hangsúlyozta.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett rá: május 26-án európai parlamenti választás lesz, a klímaváltozás elleni fellépés érdekében új európai parlamentre, új bizottságra, felzárkózásra lehetőséget adó fejlesztéspolitikára van szükség.

Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője komoly problémának nevezte azokat a nagy biomassza erőműveket, amelyekben "erdőket égetnek el" távfűtési rendszerek működtetése érdekében. Jelezte, ezen egységek Nyugat-Európában tiltottak, üzemeltetésükre ugyanakkor Európa keleti felén, azon belül Pécsett is van példa.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon sok helyen irtanak fákat tulajdonátruházásokkal, beruházásokkal összefüggésben, a baranyai megyeszékhelyen pedig egy világörökségi helyszín fejlesztésével összefüggő pályázat okán kerülhet sor fakivágásokra. "Elfogadhatatlan, hogy ilyen szemléletben folytatjuk le ezeket a projekteket" - mondta.

Hohn Krisztina, az Új Kezdet Párt alelnöke, az LMP frakciójának tagja a magyarországi mellékút-hálózat felújításának és a tömegközlekedés fejlesztésének szükségességéről szólt a falvak elnéptelenedésének megakadályozása érdekében.

MTI