Az elektromos bringák mellett már környezetbarát robogókat is bérelhetünk Pécsett

2019. június 22. szombat 13:41

Az elektromos bringák mellett már környezetbarát robogókat is bérelhetünk Pécsett

Pénteken a Kodály-Központnál adták át azt a húsz elektromos robogót, amelyek segítségével mostantól a pécsiek is környezettudatosabban közlekedhetnek. A rendszert egy applikáció letöltésével bárki igénybe veheti. 

 

Júniustól Pécsett is elérhető a blinkee.city, az E.ON támogatásával működő közösségi elektromosrobogó-megosztó rendszer, amelyhez csupán egy applikáció letöltése szükséges.

Jaminiczky Zsolt, az az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja elmondta, az elektromos robogó különlegessége, hogy rendkívül egyszerűen használható, hiszen nem kell hozzá dokkoló állomás. A járművek digitális módon, egy letölthető applikációval vehetők igénybe.

Varsányi Tamás, a blinkee.city Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, kulcs nincs, személyes regisztráció nem igényelt, és a pénztárcát sem terheli előre felszámolt összeg: percdíj alapján működik a kölcsönzés. 

Aki szeretne e-motorozni, a regisztrációt követően az applikáció térképének segítségével tudja kiválasztani a legközelebbi elérhető járművet. A segédmotoros kerékpár kategóriába tartozó robogók akár 60-70 km megtételére is alkalmasak, a járművek akkumulátorainak töltöttségét pedig  folyamatosan ellenőrzik a blinkee.city szakemberei, és cserélik azokat, amelyek feltöltésre szorulnak.

Az e-motor Pécsen 49 forintos percdíjjal működik, a parkolás egységesen percenként 8 forintot kóstál, míg a napijegyért 6400 forintot kell fizetnie a felhasználónak.  A diákok kedvezményes tarifával pattanhatnak a csendes járműre: 44 forintot kell percenként kifizetniük az utazásért. Motorra természetesen csak azok szállhatnak, akik betöltötték tizenhatodik életévüket, és már legalább fél éve rendelkeznek AM kategóriás jogosítvánnyal. Az okmányt a regisztrációkor kötelező lefotózni, és a blinkee.city rendszere 24 órán belül ellenőrzi.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere szerint Pécs számos olyan fejlesztés indult el a városban, amely egy élhetőbb, egészségesebb környezetet biztosít a városlakók számára - az e-motorok mellett ugyanis a napokban az elektromos kerékpárrendszer is útjára indult.

 

Haiser Olga - Fotó: Dittrich Éva