Átrendezte a pécsi belvárost egy ámukfutó, a rendőrök elöl menekülő autós

2019. április 26. péntek 14:49

Átrendezte a pécsi belvárost egy ámukfutó, a rendőrök elöl menekülő autós

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék pénteken a Pécsi Járásbíróság elsőfokú ítéletét felülbírálva, mint többszörös visszaesőt hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt 3 év fegyházra, 4 év közügyektől eltiltásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit, aki  a rendőrök elől menekülve ámokfutást rendezett Pécs belvárosában. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014. augusztus 20. napján az esti órákban Pécsett behatolt egy lakóházba és onnan különböző műszaki dolgokat tulajdonított el. Ezt követően bemászott a ház parkolójában egy mikrobuszba, valamint egy másik nyitott állapotú gépjárműbe, azonban mindkét esetben cselekménye közben megzavarták, így azokból nem tudott eltulajdonítani semmit.

Az elkövetett bűncselekmények miatt intézkedő rendőrjárőr a helyszínen felfigyelt egy gépkocsira, melynek hátsó ülésén több műszaki cikk volt. A gépjárművet megfigyelés alá vonták, ennek során észlelték, a vádlott beszállt a fenti gépjárműbe, majd világítás nélkül azzal elindult.

A rendőrjárőr szolgálati gépkocsival a közúton menekülő gépjármű után indult.

Amikor ezt a vádlott észlelte a gépjárművel a Malomvölgyi út irányába hajtott, majd nagy sebességgel hajtott ki a Malomvölgyi útra és a rendőrjárőr megkülönböztető fény- és hangjelzésére sem állt meg, a szemben érkező szolgálati gépkocsit kikerülte.

 

A vádlott ezt követően továbbra is nagy sebességgel, körültekintés nélkül haladt, az „Elsőbbségadás kötelező" táblánál nem lassított, nem állt meg, valamint a kihelyezett forgalomirányító fényjelző készülék „Tilos" jelzése ellenére áthaladt a kereszteződésen.

A vádlott haladása során több záróvonalat is átlépett.

Ezután a vádlott a Ferencesek utcájába hajtott be és azon haladt végig a Jókai térig nagy sebességgel, melynek következtében a Ferencesek utcájában sétáló gyalogosok a nagy sebességgel haladó jármű láttán szorosan a házak falai mellé kényszerültek állni.

A Jókai térhez érve menekülése érdekében a vádlott a Ferencesek utcáját és a Jókai teret elválasztó, kihelyezett forgalomkorlátozó díszkövek között akart elhajtani, azonban két díszkő közé a gépjármű beszorult.

A vádlott a járművel nem tudott tovább közlekedni, ezért abból kiszállva, a gépjárművet hátrahagyva, futva menekült tovább a Széchenyi tér felé a Király utca irányába. Menekülése közben a Király utca elején egy hotel teraszán elhelyezett műanyag székek közül egyet az elfogását végrehajtó rendőr szolgálati gépjárműve útjába hajított, attól kb. 5. méter távolságban.

A járőrkocsi az eléje hajított szék miatt lassított, a gépjármű jobb oldalával a széket jobb felé eltolta, így tudott csak továbbhaladni, az üldözést folytatni. A járőrkocsi a sebességét növelve utolérte a vádlottat, megállásra szólították fel, aminek a vádlott eleget tett és ekkor a járőr az elfogást végrehajtotta.

A vádlott fenti cselekményével a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, valamint jogszerűen intézkedő rendőrt az eljárásában erőszakkal akadályozott.

A vádlott vezetői engedéllyel nem rendelkezett.

Az ítélet jogerős.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék