Átadás után, átvétel előtt: Vidákovics Szláven reméli, marad az általa megálmodott koncepció

2018. május 16. szerda 09:20

Átadás után, átvétel előtt: Vidákovics Szláven reméli, marad az általa megálmodott koncepció

Nagy öröm érte a magyarországi horvátságot nemrég, amikor végre elkészült legnagyobb kulturális intézményük, az új Pécsi Horvát Színház. A teátrumban április 19-én lezajlott ünnepséget követően május 4-én a szakmai megnyitót is megtartották, amelyen Miroslav Krleža: Filip Latinovicz hazatérése című regényének színpadi adaptációját láthatta ősbemutatóként a nagyérdemű, miközben zajlanak a tárgyalások a fenntartóváltásról. A jelenről és a jövőről beszélgettünk Vidákovics Szláven igazgatóval.

A megnyitó gyakorlatilag az évad végére esett, ezért már nem tudtak olyan sok programot szervezni, a Pécsi Balett viszont itt mutatta be szűk egy héttel később DIAMONDS című új darabját.

Vidákovics Szláven reméli, hogy a ősztől már teljes üzemmódban tudnak működni saját előadásokkal, de természetesen befogadószínházként is várják majd a vendégdarabokat. 

- Ami a terveinket illeti, ősszel egy kortárs horvát népszínművel fogunk nyitni, jómagam rendezésében, utána pedig a viroviticai színházzal közösen egy kortárs horvát szerző művét fogjuk bemutatni koprodukcióban, ez november végén várható.

Az új teátrum számokban

Az új pécsi kőszínház összterülete 1200 négyzetméter, 105 vendég tud egyszerre helyet foglalni a nézőtéren, a szabadtéri színpad előadásait egyszerre száz látogató élvezheti. A tágas előtér mellett próbaterem is a színészek rendelkezésére áll, ráadásul öt apartman kényelmét élvezhetik a vendégjátékra érkező művészek.

Ami a teátrum jövőjét illeti, a pécsi önkormányzat szándéka az, hogy átadja a színház fenntartását az Országos Horvát Önkormányzat számára.

- Tudomásom szerint nemrég kezdődtek meg a tárgyalások ez ügyben, bár én ezeken nem vettem részt, így pontosan nem tudom megmondani, hogy hol áll ez a folyamat. Szerintem az év végére tisztázódni fog, hogy átkerül-e a horvát önkormányzathoz a teátrum, vagy továbbra is marad-e a pécsi önkormányzatnál.

Addig azonban még képlékeny a fenntartói finanszírozás, hiszen elég nehéz úgy előre tervezni, hogy nem lehet tudni, mekkora költségvetés áll rendelkezésre és az is bizonytalan, hogy kitől fogja kapni az intézmény.

Idén még nem lesznek programok nyáron

Az idei nyári színházi programsorozatot a Káptalan utcai szabadtéri színpadon tartják meg, az Anna utcai nyári színpadot idén nem fogják beüzemelni. A remények szerint azonban a következő évadtól már azt is birtokba tudja majd venni a társulat.


Maga Vidákovics nagy reményekkel és elképzelésekkel tekint a jövőbe, hiszen az új épület csak akkor válik teljes mértékben színházi központtá, ha meg tudják tölteni tartalommal.

- Én mindig is nyitott színházat képzeltem el. Bárki is lesz a színház fenntartója, remélem, hogy az én színházkoncepciómat majd a későbbiekben fogja tudni támogatni.

Képünkön: (archív) Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b), Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter (k) és Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester átvágja a magyar és horvát nemzetiszínű szalagot a megújult és kibővített Pécsi Horvát Színház átadóünnepségén.

 

H. L. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás