Alpakacsikó született a Pécsi Állatkertben, Duettet már a látogatók is láthatják

2019. július 04. csütörtök 09:49

Alpakacsikó született a Pécsi Állatkertben, Duettet már a látogatók is láthatják

A közelmúltban számos aprósággal gazdagodott a Pécsi Állatkert, hiszen utódokkal gyarapodott a prérikutyák, a szurikáták, a bölények, a szavannacerkófok, a zászlós farkú kolobuszok, a szalagos varánuszok és a porcelánsügérek állatkerti csapata is. Június 21.-én, pénteken, a nyári napforduló napján egy újabb különleges állat született a Pécsi Állatkertben: egy alpakacsikó látta meg a napvilágot, az állatkert közel 60 éves története során az első. 

 

 

 

Mint ismert, a Pécsi Állatkertnek először a 2018-as évben nyílt lehetősége alpakák tartására.

Először egy barna színű csődör, Marci érkezett hozzánk, őt követte három kancája. Négy alpakánk közül a hófehér szőrű kanca, Nabaja lett a kis csapat vezére, lévén ő a legnagyobb méretű állat a csapatban, így hamar kiharcolta magának a vezetői pozíciót. Bár néha a finom falatokért kisebb torzsalkodások előfordulnak az alpakacsapatban, hamar kialakult az összhang a kis családban. Mi sem jelzi azt jobban, mint az első csikó megszületése.

A kis csődörcsikó megjelenésében kombinálja szülei színét: bár nagyrészt fehér, mint Nabaja, Marci barna színéből is örökölt egy foltot. Éppen ezért az állatkert munkatársai tréfásan Duett-nek keresztelték el a kis állatot. Az alpakacsikó a patások kicsinyein méltóan születését követően néhány órán belül lábra állt, és követte szüleit a kifutóban. Napjainkra egyre bátrabb és erősebb, így már a látogatók is találkozhatnak vele családja körében.

 

Érdekesség, hogy bár eleinte Nabaja vette át a csapatvezetői szerepet, úgy látszik, hamar szerelem lobbant közte és Marci között, hiszen a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el a két állat összeszoktatása és az ellés között.

Bár Nabaja már 10 éves, középkorú hölgy, a kicsi apja, Marci mindössze 2,5 éves, nemrég lett ivarérett és a mostani az első csikója.

Szintén szembetűnő a méretbeli különbség az egyes állatok között: Nabaja és a vele együtt érkezett fekete szőrű Felicia sokkal nagyobb a két másik állatunknál.

Az alpaka ugyanis egy háziállat, melynek több fajtáját tenyésztették ki, de az európai állatkertekben élő állatok többsége nem fajtatiszta példány, hanem a különböző fajták keveréke. Valószínű, hogy a két utólag érkezett kancánk-akiket egy alpakafarmtól kaptunk ajándékba-másik fajtába tartozik, mint a csapat többi tagja.

Forrás: Pécsi Állatkert