Állandó lakó lett Baranyában a korábbi ritka vendég

2021. március 27. szombat 11:08

Állandó lakó lett Baranyában a korábbi ritka vendég

Tíz évvel ezelőtt, egy őszi terepbejárás alkalmával a Nyugat Mecsek Tájvédelmi Körzet egy eldugott szegletében a nemzeti park egyik munkatársa búbos cinegéket figyelt meg (maximális megfigyelt egyedszám 8 példány). A néhány hektáros, telepített lucfenyvesben a madarak jelenléte a következő tél folyamán állandónak bizonyult.

 

 

A helyszínen, a következő téli hónapokban sikerült számos megfigyelést végezni a fajjal kapcsolatban, melynek előfordulása a térségben addig meglehetősen ritkának számított.

A búbos cinegék stabil jelenléte adta az ötletet, hogy a nemzeti park munkatársa a fenyvesbe odútelepet létesítsen, azzal a céllal, hogy bizonyítsa a faj költését. Az odútelep sikerrel járt.

A következő 4 évben háromszor is sikerült dokumentálni a búbos cinege költését a mesterséges fészekodúkban, ez által bizonyítva először baranyai költését. A búbos cinege monitoring az erdőben azóta is folyik, változó egyedszámban jelenlétük folyamatosnak mondható.

Így volt ez a legutóbbi tél folyamán is. A kis fenyvesben más cinegék és királykák között rendre feltűnt 2-3 példány, megtöltve az erdőt kedves hangjukkal.

A búbos cinege (Parus cristatus) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Forrás: DDNP - Fotó: Völgyi Sándor