Akkora a forróság, hogy még a pécsi buszokon is bekapcsolták a klímaberendezéseket!

2024. június 19. szerda 13:53

Akkora a forróság, hogy még a pécsi buszokon is bekapcsolták a klímaberendezéseket!

Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius fokot, ezért az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el. Az intézkedés a mai naptól előreláthatólag június 22-én éjfélig lesz érvényben az ország egész területén. A pécsi önkormányzat több intézkedést is bevezetett a forróság élettani hatásainak enyhítésére:

 

 

Azt írták, "gondoskodtunk a városban kialakított összesen 35 ivókút és további hat csobogó tisztításáról és folyamatos működtetéséről. Pécs minden városrészében elérhető ilyen ingyenes ivóvízvételi lehetőség, ezek részletes listája Pécs honlapján elérhető.

 

A Biokom NKft. az elmúlt hetekben már kifeszítette a belvárosi sétálóutcák forgalmát árnyékoló napvitorlákat. A Tettye Forrásház Zrt. szintén hetekkel ezelőtt felállította már a permetkapuit, amelyek a város három pontján (Széchenyi tér, Uránbányász tér, Csontváry-sétány) nyújtanak felfrissülést a kánikulában. A Hullámfürdő a kánikulára tekintettel hosszabb ideig fogadja a strandolni vágyókat, így a hőségriadó idején este 7 óra helyett este 8-kor zárja csak kapuit.

 

A Tüke Busz Zrt. klímával rendelkező autóbuszain működnek a légkondicionáló berendezések, és a gyors utascsere, valamint a megfelelő átszellőzés biztosítása érdekében a hőségriadó idején valamennyi ajtón fel lehet szállni a járművekre.

A társaság azt javasolja, hogy az utasok vigyenek magukkal visszazárható palackban hűsítő vizet, amit szükség szerint akár az autóbuszon is el tudnak fogyasztani.

 

A pécsi idős otthonok, bölcsődék és óvodák vezetőit tájékoztattuk a hőségre vonatkozó ajánlásokról. Ezek alapján a legmelegebb időszakban, 11 és 15 óra között tanácsos kerülni a napot, helyette árnyékos és hűvös helyen érdemes tartózkodni. Gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi folyadékpótlásról. Aki teheti, hűtse lakását, ha erre nincs mód, akkor érdemes napi 2-3 órát légkondicionált épületekben tölteni. A központi hűtéssel rendelkező nyilvános helyek listája szintén elérhető a pecs.hu oldalon.

 

Szerda éjszakától a BIOKOM NKft. elkezdi hűteni a kezelésébe tartozó főbb közlekedési útvonalakat, valamint a frekventált belvárosi utcákat. Az átforrósodott aszfalt hűtésére szolgáló locsolást csütörtökön, pénteken és szombaton éjjel is megismétlik.

 

A lajtos kocsi mintegy 52 ezer folyóméternyi útfelület vízzel való hűtését kezdi meg, az érintett utcákban este nyolc órától másnap reggel nyolc óráig járja az utakat. A munkálatok a kisebb utcákban rövid ideig a megszokottnál nagyobb zajt kelthetnek, emiatt kérjük a pécsiek türelmét."

 

 

EQM