A viharkárok felszámolásában résztvevő baranyaiakat tüntettek ki

2019. július 05. péntek 11:45

A viharkárok felszámolásában résztvevő baranyaiakat tüntettek ki

Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes a központi szervezet vezetői előtt harminc hivatásos és tizenkét önkéntes tűzoltónak, illetve hat társ- és együttműködő szervezet munkatársának adta át az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyát. Ezen kívül a viharkárok felszámolásában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF vezetője emléklapot adományozott csaknem száz önkéntes tűzoltó egyesületnek, mentőcsoportnak, az emléklapokat szintén Erdélyi Krisztián adta át a megyei katasztrófavédelmi igazgatóknak. 

 

 

Az ünnepség végén a főigazgató-helyettes köszönetet mondott mindenkinek, emlékeztetve arra, hogy az egy héttel korábbi vihar miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében annyi káreset volt, amennyi egyébként átlagosan egy megyében egy-másfél év alatt szokott lenni. A tábornok úgy fogalmazott, lehetett tudni, hogy segítség nélkül, egyedül a megye nem tudja az összes káresetet felszámolni. „Az egész ország egy emberként indult segíteni, példaértékű volt az összefogás." - jelentette ki Erdélyi Krisztián. Hozzátette, azokat is elismerés illeti, akik nincsenek itt a rendezvényen, hiszen ahhoz, hogy három nap alatt az összes esetet sikerült felszámolni, a hivatásos állomány és az önkéntesek összetartásának, együttműködésének volt köszönhető, és annak, hogy a baj órájában gyorsan reagáltak.

Mint ismeretes, a meteorológusok június 26-án változóan napos és felhős időt jósoltak másnapra, a prognózis szerint délután az északkeleti és délnyugati országrészen záporok, zivatarok alakulhattak ki, a szakemberek megerősödő széllel számoltak, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a zivatarokat viharos széllökés, jégeső és lokálisan felhőszakadás is kísérheti. A várt vihar meg is érkezett, ezért 27-én déltől az Országos Meteorológiai Szolgálat Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ötvenegy járására heves zivatar miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki. Megbontott tetők, kidöntött fák, leszakított villany- és távközlési vezetékek miatt e négy megyéből csaknem

2700 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, kilencvenöt százalékuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A tűzoltók megfeszített munkával, folyamatosan számolták fel a károkat, három nap alatt értek a végére.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 80 településén összesen 5135 épület tetőszerkezetében tett kárt a vihar, ezek közül 181 volt közintézmény (bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, idősek napközi otthona, önkormányzati ingatlan, uszoda stb.) Lakhatatlanná vált 41 lakóépület, 101 embert rokonoknál, 13-at önkormányzati lakásokban és általános iskola tornatermében helyeztek el.

Az országban elzárt település nem volt, azonban több út hosszabb-rövidebb időre járhatatlanná vált a kidőlt fák miatt, így például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 41-es főút M3-as autópálya és Vásárosnamény közötti szakasza, és nem lehetett lehajtani a sztrádáról a 49-es főútra, emellett alsóbbrendű utakon néhány kilométeres szakaszokon szünetelt a forgalom. Baktalórántháza és Vásárosnamény vasútállomás között majdnem egy teljes napig szünetelt a vasúti közlekedés fakidőlés miatt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Hidasnémeti és Abaújszántó állomások között a váltót elöntötte a víz.

A kidőlt fák, kitört villanyoszlopok, villámcsapások és felsővezeték-szakadások miatt fennakadások voltak az áramellátásban is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 93 településén 55 ezer, Hajdú-Bihar megyében pedig 11 településen 4500 fogyasztási helyen nem volt áram valamivel több mint egy napon át.

A vihar tépte megyékbe, de főleg a szabolcsi területre gyakorlatilag az ország egész területéről érkeztek segítségül tűzoltók, 254 hivatásos kolléga 57 technikai eszközzel, valamint 191 önkéntes tűzoltó 40 technikai eszközzel támogatta a kárfelszámolást.

Az elismeréseket a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság készenléti tűzoltó állományából Eszter László tűzoltó törzsőrmester, a Siklósi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója vehette át a június 28-tól július 1-ig tartó embert próbáló kárelhárítási munkálatok végrehajtásáéért.

A viharkárok felszámolásában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy főigazgatói emléklapot adományozott Baranya megye illetőség területén működő Pécsi Kutató-mentő Egyesület, valamint a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.

Forrás: Katasztrófavédelem