A városé lehetnek a pécsi buszpályaudvarok - Csomagban veheti meg azokat az önkormányzat

2019. szeptember 18. szerda 10:35

A városé lehetnek a pécsi buszpályaudvarok - Csomagban veheti meg azokat az önkormányzat

A pécsiek többsége valószínűleg nem is sejti, hogy az Uránvárosban, a Budai Vámnál és Kertvárosban található buszpályaudvarok nincsenek a város tulajdonában. Azok napjainkban is a felszámolás alatt lévő Pécsi Közlekedési (PK) Zrt.-hez tartoznak. Hamarosan azonban - egy kedvező pénzügyi megoldás révén - az önkormányzat megvásárolhatja azokat.


Számos panasz érkezett lapunkhoz a helyi buszpályaudvarok állapotával kapcsolatban. A szükséges karbantartások, kisebb-nagyobb javítások elmaradása elsősorban arra vezethető vissza, hogy az ingatlanok továbbra is az egykori szolgáltató, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. tulajdonában vannak.

A társaság felszámolását végző Vectigalis Zrt. nemrég pályázatot hirdetett egy ingatlancsomagra, amely - egy kerékpárút és egy járda mellett - a kertvárosi és az uránvárosi buszpályaudvarokat, valamint a Budai Állomást is tartalmazza.

Ezek együttes becsértéke nettó 229.989.000 forint, a minimális vételárat pedig 135 millió forintban határozták meg, általános forgalmi adó (áfa) nélkül.

Az ajánlatnak tartalmaznia kell annak igazolását, hogy a pályázó a pécsi önkormányzattal kötött megállapodás alapján közlekedési közszolgáltatást lát el a városban - vagy erre legalább ígérvényt tesz. Mivel a helyi buszközlekedés működtetése önmagában veszteséges, várhatóan aligha állnak majd sorba a cégek az ingatlancsomag megvásárlása céljából. Az önkormányzat ugyanakkor saját társaságán keresztül természetesen továbbra is fenntartja a szolgáltatást, megfelel tehát a feltételeknek, egy pénzügyi megoldásnak köszönhetően pedig kedvező áron juthat hozzá a pályaudvarokhoz.

A nyilvántartások szerint a PK Zrt. csaknem 137 millió forint helyi adótartozással rendelkezik. A felszámolóbiztossal folytatott egyeztetések eredményeképpen az árverésre váró ingatlanok vételárába a követelések egy része beszámítható. Az önkormányzat igényéből több mint 89 millió forintot már visszaigazoltak, illetve további nagyjából 9,5 millió forint esetében már zajlik a folyamat.

Várhatóan tehát az értékesítési jutalékkal, illetve az áfával is számolva összesen 76,8 millió forintot kell fizetnie az ingatlanokért a városnak. Az összeget a költségvetés általános tartalékából fedeznék.

Mivel a dokumentumok benyújtási határideje szeptember 15-e volt, a csütörtöki közgyűlésen utólag hagyhatják jóvá a képviselők a pályázaton való indulást.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva