A trianoni békediktátumra is emlékeztet a nemzeti színekbe boruló tv-torony

2019. május 30. csütörtök 11:09

A trianoni békediktátumra is emlékeztet a nemzeti színekbe boruló tv-torony

Júniusban a trianoni békediktátumra, a véradókra, az 1956-os forradalom mártírjaira és a Nemzetközi Duna-napra emlékeztetnek a tv-torony különleges fényei,  írta a PécsMa.hu. 

 

A hagyományokhoz híven a megszokott fényjátékok mellett júniusban is különleges, ünnepi fényekbe öltözik a tv-torony több fontos ünnep- és világnap alkalmából. Mindez persze nem újdonság a pécsieknek, hiszen amióta az országban egyedülálló módon modern, látványos és gazdaságos LED-világítású fényfestést kapott a város egyik legfontosabb jelképe, minden este érdemes felnézni gyönyörű, színes fényjátékára. Az viszont mindig érdekes, hogy vajon milyen új színeket láthatunk majd végigfutni a tornyon az egyes hónapokban.

Június 4-én minden évben a nemzet egyik legnagyobb tragédiájára emlékezünk, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum szomorú évfordulójára. Ez a nap azonban immár 8 éve a nemzeti összetartozás napja is, ami a gyász mellett erősíti a magyarok nemzeti identitástudatát. Épp ezért nem meglepő, hogy a tv-torony ezen a napon nemzeti színbe borul.

A 2000-es évek eleje óta világszerte számos országban ünneplik a véradókat június 14-én, a véradók világnapján. Pécsett nem csak véradási programokkal tisztelegnek azok előtt, akik vérükkel életet mentenek és reményt adnak a betegeknek, hanem a tv-torony szép színkombinációjával is: ezen a napon a torony fent fehér lesz, középen s lent pedig vörös.

Június 16-án, az 1956-os forradalom vértanúinak emléknapján Nagy Imre '56-os miniszterelnökről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország. A városi emlékprogramok mellett a tv-torony színeivel is tisztelegnek a mártírok előtt: újfent nemzeti színű lesz.

Valószínűleg nem mindenki tudja, hogy június 29-én ünnepeljük a Nemzetközi Duna-napot, mely a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából született. Az ünnepnap célja, hogy felhívja a figyelmet a 10 nemzet által használt - és hozzá kell tennünk, gyakran kihasznált - folyó fontosságára. A tv-torony ezen a napon a kék számos variációiban és árnyalataiban fog pompázni.

A pécsi tv-tornyot a legmodernebb LED-technikával szerelték fel, amelynek fogyasztása döbbenetesen alacsony: a torony világítása átlagosan óránként 3,5-4 kW fogyasztással jár. Ez annyi, mint 2-3 háztartási porszívóé, de hasonló mennyiségű áramot használ egy komolyabb lakásklíma is.

Forrás: PécsMa.hu