A PTE tanára, Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét

2019. október 16. szerda 08:55

A PTE tanára, Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét

Orbán Jolán, a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Intézetének vezetője, az olaszországi Torino Egyetemétől Jacques Derridáról elnevezett tiszteletbeli professzori címet kapott kedden. 

 

Olasz, francia és német professzorok után magyar tudóst ért a kitüntetés. A címet a Torinói Egyetem és a Compagnia di San Paolo alapította, hogy a huszadik század egyik legnagyobb gondolkodójára emlékezzenek.

A francia filozófus felismerései a legkülönfélébb tudományos és művészi ágakat termékenyítették meg. Olyan vélemény is megfogalmazódott, hogy az általa kidolgozott dekonstrukció az a gondolkodásmód, amelyet Jézus alkalmaz, amikor az Ószövetségen túllépve megalapítja az Újszövetséget. 

Kiemelték, hogy Jacques Derrida (1930-2004) kétszer járt Pécsett (1993, 2000) Orbán Jolán meghívására, aki évente szervez Pécsett és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen DerridaEmlékelőadásokat, melyeknek világszerte nagy a visszhangja.

A rektor köszöntő beszéde után Orbán Jolán bemutatta és elemezte azt az előadást, amelyet Derrida 1993-ban Pécsett tartott. Az előadás jelentősége, hogy ez a szöveg eredeti nyelven még nem, csak magyarul jelent meg, így nem ismert a külföldi közönség előtt.

Derrida Pécsett adta az előadásnak a Ki az anya? Születés, természet, nemzet címet.

Orbán Jolán előadásához konferencia kapcsolódott, ahol olasz és további nemzetek tudósai tartottak előadásokat. A természet, a jog, a kultúra és az igazságosság kérdéseit vizsgálták Derrida nyomán, aki szerint bár minden szövegen el lehet végezni az általa javasolt munkát, egy kivétel van, „az igazságosság nem dekonstruálható".Derrida híres, provokatív, talányos állítása, nincs semmi a szövegen kívül, szintén a diszkussziók tárgya volt.

Torinói beszédében Orbán Jolán megköszönte a pécsi egyetemnek kutató és oktató munkájának támogatását. A kitüntető cím azzal jár, hogy a magyar professzor a tanév folyamán háromszor tart előadást a Torinoi Egyetemen.

 

EQM