A pécsi ParaParkból kimenekülni csak a logika segítségével lehet - ki marad a pincében?

2013. szeptember 19. csütörtök 17:44

A pécsi ParaParkból kimenekülni csak a logika segítségével lehet - ki marad a pincében?

Budapest, Szeged és Győr után Pécsett is megnyitotta kapuit a ParaPark - hogy aztán gyorsan rá is zárja azokat a játékosokra. Markal Roland üzemeltető hírportálunknak azt mondta, a játék csak a nevében „para", ijesztgetés helyett ugyanis a logikai készségeken és a problémamegoldáson van a hangsúly. A lényeg: adott időn belül ki kell jutni a pincéből.

Egy izgalmas filmben érezhetik magukat azok, akik ellátogatnak a Csinos Presszóban kialakított úgynevezett ParaParkba.

- A három helyiségből álló pályán fejtörőkön és rejtélyeken át vezet az út a kijárat felé, amit csak akkor érhetnek el a játékosok, ha sikeresen megfejtik a különböző kódokat. Ilyenből bőven akad, hiszen gyakorlatilag a szoba minden szeglete egy-egy újabb rejtvény - adott ízelítőt Markal Roland, a Pécsett újdonságnak számító játék üzemeltetője.

A pincébe történő belépés után hatvan perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására, a hátralévő időt pedig a falakon elhelyezett szerkezet mutatja.

- A kijutáshoz összehangolt csapatmunkára van szükség, több pontról egyszerűen nem is tudna egy ember továbblépni, így a játékra minimum kétfős, maximum ötfős csoportok jelentkezését várjuk - tudtuk meg.

A flow-élmény

A ParaPark az úgynevezett flow-élményre alapul. A fogalmat Csíkszentmihályi Mihály alkotta meg Az áramlat című könyvében. Markal Roland úgy magyarázza, az állapot eléréséhez kihívásokra, sikerélményre van szükség, hogy aztán a pozitív visszacsatolás révén a játékosok - akárcsak egy áramlatban - feladatról feladatra sodródjanak.

Markal Roland kérdésünkre elmondta, a ParaParkban - a nevével ellentétben - nem kell vérfagyasztó élményekre számítani, nem céljuk ugyanis az ijesztgetés. Mint fogalmazott, büszkék arra, hogy az adrenalin-szint emelkedését náluk a rejtvények megoldása eredményezi, nem pedig a különböző fény- és hanghatások.

A tervek szerint a ParaPark nem csak átmeneti időre költözött városunkba, a működtetők állandó jelleggel szeretnék működtetni a pincét. Sőt, ha a kezdeményezést pozitívan fogadják Pécsett, akár bővítés is szóba jöhet, a Csinos alatt ugyanis két pálya is elfér.

Képünkön: montázs a ParaPark szobáiban készült fotókból. 

Palotás P.