A nyári szünetben is lelki segítséget nyújtanak az ingyenesen hívható telefonszámon

2019. július 07. vasárnap 12:48

A nyári szünetben is lelki segítséget nyújtanak az ingyenesen hívható telefonszámon

A tanévnek vége, itt a vakáció, de az önkéntes segítők továbbra is fáradhatatlanul várják a hívásokat. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137-00 ingyenes számon érhető el minden hétköznap 17 és 21 óra között - tájékoztatta lapunkat Székely Zsuzsanna, a pécsi szolgálat vezetője. 


Nyári szünetben sok diák fellélegzik, megszűnik az iskolai stressz, a tanulás kényszere, de helyette sok más lelki nehézség adódhat. A nyár a táborok, a bulik, a fesztiválok, nyaralások és a szerelmek ideje, de a sok pozitív élmény mellett csalódásokkal is szembe kell néznie sok fiatalnak.

Székely Zsuzsanna, az Ifjúsági Lelki Elsősegély szolgálatvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem mindenkinek a szórakozásról és a pihenésről szól a vakáció.

A vezető halálokok között az öngyilkosság

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély eredetileg az öngyilkosságok megelőzésére jött létre. Székely Zsuzsanna elmondta, Magyarországon a 25 év alattiak körében a vezető halálokok egyike az öngyilkosság. Sokkoló tény, hogy hazánkban átlagosan hetente körülbelül két fiatal vet véget az életének, és még többen vannak azok, akik fontolgatják, hogy megteszik ezt. Ilyen krízishelyzetben egy segítő beszélgetés életmentő lehet.

- Nagyon sokan vannak, akik diákmunkával töltik a szabadidejüket, ahol munkahelyi konfliktusok és stressz várhat az ilyen nehézségekhez nem szokott diákokra. Akadnak szép számmal olyanok is, akiknek a kisebb testvérek felügyelete a feladata ilyenkor, ennek minden felelősségével és terhével együtt. A családi problémák sem szünetelnek ebben az időszakban, ezért fontos, hogy a lelkisegély nyáron is elérhető legyen - fogalmazott.

A hívásokat képzett önkéntes segítők fogadják, akik empatikusan meghallgatják a telefonálót, kérdéseket tesznek fel, és ezáltal segítenek más szempontból rálátni a problémájára, közelebb kerülni a megoldáshoz. Tanácsot nem ad a szolgálat, hiszen nincsenek mindenki számára alkalmazható praktikák. Az ügyelő inkább megérteni próbálja az egyéni élethelyzeteket, megismerni a hívó történetét, erőforrásait, és arra támaszkodva gondolkodnak együtt a számára legjobb megoldásról.

 


 

A 137-00 Ifjúsági Lelki Elsősegély vonal előnye, hogy ingyenesen hívható, hétfőtől péntekig mindig elérhető 17 és 21 óra között. Fontos, hogy a telefonálónak nem kell bemutatkoznia, személyes adatokat közölnie. Az elmondottak a szolgálat keretei között maradnak, a munkatársak bizalmasan kezelnek minden információt.

Bővebb információ a www.ifjusagi-lelkisegely.hu címen és a közösségi oldalon található.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com