A műszaki szakterülettel ismerkedhettek a fiatalok Pécsett

2019. október 18. péntek 15:37

A műszaki szakterülettel ismerkedhettek a fiatalok Pécsett

Ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület országos műszaki pályaválasztó fesztiválját. A roadshow pécsi állomásán több száz fiatal volt kíváncsi a kitelepült vállalatokra, illetve az általuk bemutatott lehetőségekre, újításokra. 

 

 

Az ipari és környezeti változások az utánpótlásnevelés szempontjából kihívások elé állítják a műszaki szakmát, hiszen itt is egyre szélesebb szaktudásra van szükség. A modernizáció, digitalizáció térnyerésével, az okos megoldások terjedésével a műszaki pályán való helytállás is más minőségű tudást igényel, mint korábban. Az ezzel rendelkező vagy ezt elsajátítani képes szakemberek megtalálása, megtartása komoly feladatot ró a vállalatokra, valamint a szakmai szervezetekre. Ebben nyújt segítséget a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, továbbá az oktatási intézmények támogatásával megvalósuló országos műszaki pályaválasztó fesztivál, amely évente mintegy 11 ezer fiatalt szólít meg.

„Pár éve még azt gondoltuk, hogy elegendő szakember van a pályán, azonban fel kell ismernünk, hogy valójában nem, mivel a műszaki szakmák rendkívül erős és gyors fejlődésen mennek keresztül. Ma már pl. egy villanyszerelő nem csak falat vés és vezetéket húz, ennél sokkal komplexebbek a feladatai. Számítógéppel keresi a hibát, olvassa le a fogyasztásmérőket, drónt és hőkamerát használ. Fontosnak tartom, hogy a pályaválasztás előtt állók lássák, mennyire izgalmasak és sokrétűek a műszaki területhez köthető szakmák." - mondta Gelencsér Lajos, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

A pécsi eseményen dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott kiemelte: a Baranya Megyei Kormányhivatal is nagy hangsúlyt helyez a pályaválasztási tevékenység támogatására. Ennek részként novemberben a megyében több helyszínen is szerveznek pályaválasztási kiállítást a végzős fiatalok, illetve azok szülei, pedagógusai számára - egészítette ki a kormánymegbízott.

A hivatal célja a változó munkaerőpiaci igényekhez való alkalmazkodás és a megalapozott hivatásválasztás erősítése, valamint az oktatás és a munka világa közötti kapcsolat megteremtése, biztosítva ezzel a munkaerőpiacra történő minél gyorsabb belépést az iskolarendszer és a szakképzés különböző szintjeiről kilépők számára - hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal