A migránsok szállítására nem maradt ideje az embercsempésznek

2019. október 01. kedd 17:21

A migránsok szállítására nem maradt ideje az embercsempésznek

A Pécsi Járásbíróság kedden elrendelte egy szerb férfi letartóztatását egy hónapra embercsempészés bűntettének kísérlete miatt. 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint a férfi szeptember 18. napját megelőzően a szomszédja révén kapcsolatba lépett egy általa nem ismert személlyel és arra vállalkozott, hogy segédkezik a horvát-magyar államhatárt jogellenesen átlépő személyek Nyugat-Európába juttatásában.

Ennek megfelelően a gyanúsított az általa vezetett személygépkocsival 2019. szeptember 28. napján 11 óra körüli időben Hercegszántónál belépett Magyarország területére és az ismeretlen személy utasításainak megfelelően kenyeret, vizet, szalámit vásárolt, amelyet a Karasica patak és Villány-Magyarbóly összekötő út között található erdőrészhez szállította és ott elhelyezte.

Ezt követően a gyanúsított távozott a helyszínről és a járművel a villányi elkerülő út mároki leágazójánál további utasításra várva félrehúzódott.

23 fő indiai, bangladesi és pakisztáni állampolgár eközben 2019. szeptember 27. napját megelőzően -pontosabban meg nem határozható időben- jogszerűtlenül átlépték a magyar-horvát határszakaszt azzal a szándékkal, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába mennek az ismeretlen férfi segítségével. A

A csoport a Karasica patak és Villány-Magyarbóly összekötő út között található erdőrészhez gyalogolt, ahol megtalálták a gyanúsított által elhelyezett élelmiszert és további utasításig ott várakoztak.

A Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrei a gyanúsítottat a villányi elkerülő út mároki leágazójánál intézkedés alá vonták, míg a 23 fő indiai, bangladesi és pakisztáni állampolgárt a Siklósi Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztályának határrendészei elfogták.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított - szabadlábon hagyása esetén - megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást veszélyeztetné, így különösen tárgyi bizonyítási eszközt, elektronikus adatot megsemmisítene, meghamisítana vagy elrejtene.

A végzés ellen a gyanúsított és védője a szabadlábrahelyezés érdekében fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék