A mézédes vajszlóira még várnunk kell, egyelőre csak külföldi dinnye van a piacokon

2019. július 05. péntek 16:00

A mézédes vajszlóira még várnunk kell, egyelőre csak külföldi dinnye van a piacokon

Sokan keresik már most a magyar dinnyét a piacokon, azonban a pécsi árusok egyelőre még nem tudnak szolgálni a hazai gyümölccsel. Olasz és görög dinnyét már 350 forintos kilónkénti áron kaphatunk, hamarosan pedig valóban érkezik a mézédes vajszlói is.   

 


Kovács Petra pécsi dinnyeárus elárulta lapunknak, sok vásárló él abban a tévhitben, hogy kopogtatással meg tudja állapítani a dinnyéről, jó-e vagy sem.

- Sokan azt hiszik, ha az asztalon megkopogtatják a dinnyét, akkor hallani fognak valamit, és meg tudják állapítani, hogy jó-e vagy sem, de ez sajnos nem így van. Ha kézbe vesszük, és kicsit megpaskoljuk, akkor valóban lehet hallani, hogy üreges-e belül vagy szakadt. Ha a dinnye szakadt és felvágjuk, akkor mi árusok például már nem tudjuk kirakni a pultba - árulta el lapunknak a dinnyeárus.

A minőséget egyébként nem minden esetben tudjuk megállapítani, sokszor inkább szerencsés kéz kell hozzá. Sok vásárló érdeklődik a magyar dinnye iránt, de azzal sincsenek tisztában többen, hogy júniusban még egyáltalán nincs, legkorábban július második felében lesz kapható.

Kovács Petra azt is elmondta érdeklődésünkre, hogy tavaly árult magyar dinnyét, de sajnos nem volt túl jó, főleg az időjárás miatt. Vajszlói dinnye sincs még a pécsi piacon, erre még egy jó másfél hetet kell várnunk.

Idén is szeptemberig árulják a dinnyét, ekkor már a magyarból is jócskán tudunk válogatni az olasz és a görög mellett. Jelenleg 350-400 forintért árulják a külföldi dinnyét, s a magyar sem lesz ennél sokkal olcsóbb a szezon elején.

Pauska P.